Цецка Цачева на извънреден брифинг: ГЕРБ предлага изборните секции в чужбина да бъдат неограничени

Filed under: България |

За графата в бюлетината „Не подкрепям никого“ ГЕРБ предлага да се потвърдят досегашните законодателни правила и този вот да се отчита като действителен, посочи кандидатът за президент

195-12-01-Tsacheva-Tsvetanov.jpeg

Цветан Цветанов, Цецка Цачева и Пламен Манушев на извънредната пресконференция

 Георги Марков предупреди: Готви се „Костинброд-2“, ГЕРБ да не влиза в клопката

Някои разпоредби в Изборния кодекс се ползват от нашите политически опоненти за нагнетяване на предизборната обстановка. Нужно е да бъдат взети най-справедливите решения, за да могат българските граждани в България и в чужбина да упражнят без затруднение правото си на глас. Това каза кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева по време на извънредна пресконференция на ПП ГЕРБ, която се проведе в Търговище. Цачева изчете решение на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, което е взето, за да се предотвратят всякакви решения, свързани с прозрачността на изборния процес и в отговор на широкия обществен дебат по темата.

„В изпълнение на решението на Изпълнителната комисия на партията Парламентарната група на ГЕРБ трябва да внесе и да подкрепя предложение в Изборния кодекс относно секциите в чужбина. Ние предлагаме да отпадне правилото за разкриване на до 35 секции. Разкриването им трябва да зависи от активността на сънародниците ни в съответната държава, секциите трябва да бъдат неограничени. Предлагаме още когато броят на българските граждани е чувствителен, да могат да се разполагат повече от една урна във всяка секция“, обясни Цецка Цачева.

Относно графата в бюлетината „Не подкрепям никого“ Цачева каза, че ГЕРБ предлага да се потвърдят досегашните законодателни правила и този вот да се отчита като действителен. „Такова беше първоначалното предложение на ГЕРБ, което отпадна по предложение на депутата от РБ Димитър Делчев. Предлагаме да се върне първоначалното ни предложение“, посочи тя.

Кандидатът на ГЕРБ за президент заяви, че графикът на предизборната кампания ще бъде временно прекратен. „С кандидата на ГЕРБ за вицепрезидент вицеадмирал Пламен Манушев и с председателя на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов ще се върнем в пленарната зала, за да подкрепим с гласа си решението на Изпълнителната комисия на ГЕРБ в смисъла, в който ви запознах. Няма да участвам в ръководството на Народното събрание, а ще присъствам като редови народен представител в пленарната зала“, подчерта Цецка Цачева.

Цачева обясни, че за нея върховенството на закона е идеал и приоритет в дейността й на държавник. „Най-важното е да бъдат гарантирани правата на всички български граждани, включително и на тези зад граница, да могат да упражнят правото си на глас. Това е моралното, справедливото решение. Винаги съм казвала, че дори да има 2-ма-3-ма българи в чужбина, които искат да гласуват, те трябва да могат да го направят. Най-важно е правото на всеки да гласува на тези избори, ще се провежда и референдум“, каза тя. Цецка Цачева посочи, че според нея държавните институции трябва да продължат своята работа и естествения си ритъм и по време на предизборна кампания. „Важно е парламентът да работи, но за това отговорност трябва да носят всички партии. Микрофоните да не се използват за внушения и нападки. Всички кандидати трябва да бъдат поставени в равни условия“, каза Цачева.

Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов обясни, че чрез взетото решение от страна на ИК на ГЕРБ се надява да се прекратят спекулациите. „Реформаторският блок спекулира, че те са били инициатори на всички тези законодателни инициативи. Винаги сме се водили от това, което сме постигали като консенсус с РБ и ПФ, за да приемем дадено законодателство. Но РБ мина абсолютно всякаква граница. Ще изпълним решението на ИК на ГЕРБ в интерес на гражданите и за да могат българите в чужбина да упражнят правото си на глас“, заяви той.

Цветанов коментира и предложението за предсрочни парламентарни избори, направено от БЗНС: “Темата може да бъде обсъждана във формат мнозинство в Народното събрание и между лидерите на партиите в коалицията в Министерския съвет. Не смятам, че трябва чрез такива декларации да подвеждаме българските избиратели за смелостта на тези, които го говорят.” Зам.-председателят на ГЕРБ призова Николай Ненчев да не забравя, че на изборите е имал 7700 гласа, а днес е министър на отбраната в правителството на Бойко Борисов. „При сформирането на коалицията премиерът Борисов заяви, че националните интереси трябва да седят над партийните. Винаги сме били единни в решенията, които трябва да се взимат. Но в тази кампания виждаме голяма некоректност в нашите коалиционни партньори. Срещата, която се проведе в МС, бе, за да бъдем искрени един към друг. Когато се разговаря за важните приоритети в държавата, трябва да е ясно кой чии интереси пази – национални или партийни. Ние носим цялата отговорност днес за важните решения, които трябва да бъдат взимани – за ГЕРБ на първо място са националните интереси, партийните са на по-заден план. ГЕРБ е национално отговорна партия. Днешната пресконференция я правим, за да кажем стоп на спекулациите, които наблюдаваме“, категоричен бе Цветан Цветанов. Той поясни, че в изборните секции ще се въведе и правна възможност при необходимост да се разкриват допълнителни изборни урни.

Преди това президентът Росен Плевнелиев обяви, че очаква НС да промени избора „Не подкрепям никого“ в бюлетината за президентските избори. В противен случай той обеща да сезира Конституционния съд (КС).

За проблеми с бюлетината предупреди и бившият конституционен съдия Георги Марков: „Този въпрос с вота „не подкрепям никого“ задължително трябва да бъде изчистен. Иначе виси със страшна сила върху изборния процес и дава възможност да се иска касиране на изборите. Това е „Костинброд-2” и ГЕРБ не трябва да влиза в клопката”, посочи той.

 

Видео

Spread the love