Швейцарски журналист разследва Кристалина Георгиева

Filed under: Свят |

ЕК: Стари и неверни твърдения срещу Кристалина Георгиева

Kristalina G

Кристалина Георгиева била проучвана с месеци

Зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева, която в последния момент бе предложена за генерален секретар на ООН, има тъмни страници в биографията си.

Това твърди швейцарският журналист Ив Кугелман в свое разследване, което бе публикувано вчера в сайта на американския Институт за външнополитически изследвания (Foreign Policy Research Institute), съобщи БТА.

Статията на Кугелман е озаглавена „Голям гаф в ООН избегнат на косъм“, а самият автор твърди, че тя е резултат на многомесечно проучване. Тези „тъмни страници“, посочва швейцарският журналист, се отнасят както до миналото на Георгиева още по времето на бившия комунистически режим, така и до семейните й връзки след това с бизнес конгломерата „Мултигруп“, който според бивши американски посланици в София „някога беше доайенът на българската организирана престъпност“.

Въз основа на своето разследване швейцарският журналист, чиято статия е резюмирана от сайта „Юрактив“, стига до извода, че важни международни организации, като ООН и ЕС, назначават хора на ключови позиции, без щателно да ги проучват.

Кристалина Георгиева, според него е само поредният подобен случай.

Ив Кугелман специално подчертава, че разследването му за Георгиева е било извършено доста преди тя да стане официалният български кандидат за върховния пост в ООН, след като българският премиер Бойко Борисов я номинира в последния момент, заменяйки неуспешната според него кандидатура на друга българка – генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

„Тази рокада в последната минута не е дала възможност да се извърши проучване на Георгиева и да се разкрият проблемите с нейната кандидатура“, отбелязва швейцарският журналист.

Кугелман е разговарял с назовани и неназовани (по тяхно желание) хора в България, които добре познавали Георгиева, и според които тя е била информатор на комунистическите секретни служби по времето на бившия режим – обвинение, което тя категорично отрича. Той обаче отбелязва, че самият Борисов, издигайки кандидатурата й, е признал, че тя „има досие“ – познат в България термин, отнасящ се до бивши информатори на всесилната някога Държавна сигурност.

Според автора именно опасенията, че миналото на Кристалина Георгиева може да излезе наяве, е натежало за първоначалното решение да бъде издигната Бокова. Кугелман е проучил и връзките на Георгиева с „Мултигруп“ чрез редица нейни близки роднини, включително дъщеря й Десислава Кинова – служител в поредица от компании на конгломерата.

Швейцарският журналист отбелязва и щастливия според него край на интригата в ООН, след като Георгиева, зад която са застанали Еврокомисията и ЕНП, се е провалила, получавайки два „червени картона“ от две от постоянните членки на Съвета за сигурност.

Твърденията срещу Кристалина Георгиева са стари и неверни, заяви Европейската комисия.

Това са стари твърдения, които с течение на времето бяха оборени едно по едно, се посочва в позицията. Те бяха неверни, когато бяха отправени за първи път, те остават неверни и днес, когато биват повторени в пореден опит да се опетни името на г-жа Кристалина Георгиева, се добавя в текста.

Spread the love