Дупница влезе във ВиК асоциацията с единодушно гласуване на кметовете в Кюстендилско, чакат Сапарева баня да промени решението си

 

Градоначалникът инж. Методи Чимев: Една община не може да се пребори сама с проблемите във водния сектор, иска се прекалено голям ресурс

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В средата областният управител Виктор Янев и главния секретар Дияна Джоглева. До областният управител е кметът на Бобошево Крум Маринов, следва на Трекляно Радко Петрунов.

Община Дупница стана част от ВиК асоциацията на повторно заседание в Кюстедил, след като предишното се провали заради липса на кворум. Присъстващите кметове от Кюстендилска област гласуваха единодушно. „Благодаря на колегите и най-вече на областния управител, че този път имахме кворум. Явно предният път не беше въпрос на позиция, а леки пропуски в организацията. Нищо няма да се случи ако и последният евентуален член – община Сапарева баня не се присъедини. Всички останали таим надежда, че колегите в Сапарева баня ще вземат правилно решение, имайки предвид ясно формулираните параметри“, заяви кметът на Дупница инж. Методи Чимев.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Инж. Росица Плачкова – зам.-кмет на Кюстендил, инж. Методи Чимев – кмет на Дупница

Той поясни, че публичен факт е, че една община няма как да се пребори с проблемите във водния сектор, тъй като се изисква прекалено голям ресурс. „Разчитат всички на ВиК асоциацията, ако колегите проявяват разум и влязат много добре, ако не проявят проблемът остава за всички останали“, каза дупнишкият градоначалник. Зам.-кметът на община Кюстендил инж. Росица Плачкова поздрави Дупница за доброто решение. „Това се дължи както на добрата работа на администрацията, на Общинския съвет, на областната управа. Да се надяваме, че в най-скоро време и община Сапарева баня, да осъзнае единствената възможност за получаване на средства чрез участието си във ВиК асоциацията.

Смятам, че общинските съветници в Сапарева баня ще вземат разумно решение за присъединяването на общината към ВиК асоциацията. Това каза областният управител Виктор Янев по време на заседанието на водната асоциация, общината остава единствената от деветте общини в региона, която не членува в обособената територия, а Общинският съвет веднъж вече отхвърли предложението за членство. „Ние направихме всичко възможност да убедим жителите и общинските съветници от община Сапарева баня, че присъединяването към асоциацията по ВиК е необходимо. Важно е това да стане, защото почти сме изпуснали да се включим в разработването на така наречените мастер планове”, каза Виктор Янев. Според него в момента отново вървят разговори с ръководството на общината, но решението трябва да се вземе от страна на Общинския съвет. „Надявам се, че общинските съветници ще чуят нашите доводи и ще вземат разумното решение. От началото на тази  календарна година има две наредби във ВиК сектора и ръководството на общината, както и самите жители тепърва ще усетят санкциите, които ще бъдат налагани върху действащия оператор и общината по отношение на пренасяне, липса на пречиствателни станции, недоброто качество на услугите на водоснабдяването”, каза областният управител Виктор Янев.

 

Spread the love