Кабинетът отпуска 50 млн. за пенсионери с доходи до 300 лв.  и 7,2 млн. за болници

Filed under: България |

 

203-13-02-PravitelstvoОтпускаме 50 млн. лв. за допълнителни пенсии за декември, без да се пипа държавният резерв. Ще има и 7,2 млн. за държавни болници, обяви премиерът.

В началото на правителственото заседание вчера Бойко Борисов обяви, че се одобрява допълнителен трансфер от 50 млн. лв. по бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2016 г. за еднократно изплащане на допълнителна сума към пенсиите за декември. По думите му средствата се събират от приходните агенции от контрабандистите, като МВР и прокуратурата дават възможност от събраните повече пари в бюджета, без да се пипа резервът и без да се задължава никое след това правителство да се отпуснат тези пари.

„Това, което правим 2 години за празниците – 50 млн. за българските пенсионери, което за 2 години надвишава 260 млн. лв. допълнително, дадени за пенсионерите, без да го имаме в програмите“, каза Борисов.

Средствата за коледни надбавки са осигурени за сметка на преструктуриране на разходите по централния бюджет, съобщиха от правителствената пресслужба.

Добавка от 40 лв. ще получат пенсионерите, на които пенсията или сборът от пенсиите заедно с добавките и компенсациите към тях за месец декември 2016 г. е в размер до 300 лв. включително, колкото е размерът на линията на бедност за тази година. По този начин ще бъдат подпомогнати около 1 210 000 души. Помощта ще се получава с декемврийските пенсии. След това правителството отпусна 7,2 млн. лв. за държавните болници с одобряване на допълнителни разходи по бюджета на МЗ за 2016 г.

„Одобряваме допълнителни разходи в размер на 7 млн. и 200 хил. лв. по бюджета на МЗ за 2016 г. за държавни лечебни заведения за болнична помощ. За „Пирогов” за строително-ремонтни дейности и закупуване на медицинско оборудване за нуждите на Детска клиника – 2 млн. лв. В клиниката са отвратителни условията, да се направи спешен ремонт плюс апаратура, за да може, пази Боже, когато отиде дете там, да е така, както трябва. Разчитам, че ще го направите да е кукличка”, каза още премиерът.

Отпускат се още пари за болниците в Смолян, Търговище, Ловеч, Варна, Разград, Габрово, Стара Загора и Шумен.

 

Снимка:

Правителството гласува коледни бонуси за възрастните хора с пенсия до 300 лв.

 

Spread the love