Кристалина Георгиева: Не напускам ЕК заради ООН

Filed under: Свят |

Три дами на име Илияна се спрягат за наследник на еврокомисаря

K.Georgieva

Кристалина Георгиева ще заеме висок пост в Световната банка

Георгиева заяви, че напускането на ЕК няма общо с кампанията й за генерален секретар на ООН. Тя одобри смяната на кандидатите за генерален секретар на ООН.

„Моето участие в кампанията за ООН беше резултат на това, че няколко източноевропейски страни се обърнаха към нашия премиер и казаха да пробваме, последен шанс ние – Източна Европа, да получим тази позиция”, допълни Георгиева пред БНР. Тя определи постъпката на премиера Бойко Борисов като правилна.

Правилно беше и моето решение. Аз нямам никакво съжаление за това, че опитахме, подчерта още Георгиева.

Тя добави, че резултатите от работата на Борисов в Европа са видни.

„Аз съм много благодарна на България за това, че ми даде възможност в продължение на седем години да бъда български еврокомисар”, каза още Георгиева. Тя благодари и на Жан Клод Юнкер за съвместната им работа в момента.

„Работя с прекрасни хора. Имам и имах прекрасни колеги, с които много се гордея. Това, което ми предлага Световната банка, е възможност веднъж в живота и е добре не само за мен, а и за Европа”, допълни още Георгиева.

Много съжалявам, че трябва да напусна, но това е решението, което е добре за мен, добре за Европа, добре и за България, каза още Георгиева.

Три дами на име Илияна се спрягат за наследник на българския еврокомисар Кристалина Георгиева, която подаде оставка, за да стане шеф в Световната банка. С най-големи шансове е Илияна Цанова, която в момента е зам.-шеф на Плана „Юнкер“, съобщава „Стандарт“. Цанова е бивш вицепремиер в двата служебни кабинета, назначени от президента Росен Плевнелиев.

Втората дама е Илиана Иванова. Тя е българският представител в Европейската сметна палата. Имената им се завъртяха, след като премиерът Бойко Борисов съобщи вчера, че българският кандидат няма да е Росен Плевнелиев.

Борисов ще обсъди в понеделник с шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер ресора и българите, които са подходящи за него.

Безспорно един от най-подготвените хора е Илияна Йотова, коментираха дипломати. Нейното име се завъртя след коментар на Борисов вчера по повод Ирина Бокова и социалистите, които от ГЕРБ са подкрепяли за постове зад граница. „Все аз съм ги предложил. Пак ще предложим. Това е силата на едно правителство, да използваме целия потенциал на държавата“, коментира Борисов.

Spread the love