Президентът Плевнелиев връчи почетен знак на народната певица Татяна Сърбинска по предложение на кмета Камбитов в Благоевград

Filed under: Благоевград |

 

205-08-01 sarvinska1

Татяна Сърбинска бе удостоена с почетен знак

Почетният гражданин на Благоевград и народен изпълнител Татяна Сърбинска бе удостоена с почетен знак на президента Росен Плевнелиев. Тя е наградена по предложение на кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов за огромния й принос в културното развитие на Благоевград и България.

През 2014 година Татяна Сърбинска бе отличена със званието „Почетен гражданин на Благоевград“, отново по предложение на кмета д-р Камбитов.

117-01-05-atanas kambitov1

Татяна Сърбинска е дългогодишен солист на Ансамбъл „Пирин“. Тя е музикален педагог и изпълнител, автор на известната народна песен „Катерино моме“. Завършила е Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Няколко години е солистка в Ансамбъл „Пирин“, с който пее в най-големите зали по света – „Ла Скала“, „Ковънт Гардън“, „Карнеги Хол“, „Кенеди център“. През 1991 г. се премества да живее в САЩ. Преподава в Бостънската консерватория и Консерваторията на Нова Англия. Там певицата продължава да се занимава дейно с български фолклор – създава и ръководи 3 формации, които интерпретират наша народна музика. През 2004 г. е удостоена с наградата „Уоми – Вашингтон“ за световен музикален вокалист.

 

 

 

Spread the love