Трусовете в Италия оставиха десетки хиляди без дом

Filed under: Свят |

Zemetrus

Разрушения в Норча след земетресението в неделя

Над 15 000 души са потърсили помощ от Гражданска защита и са настанени в хотели и други приемни центрове след земетресенията в Италия от сряда и вчера.

Очаква се този брой да нарасне, тъй като много хора са преспали в колите си или са пренощували другаде, но вероятно ще потърсят помощ, отбеляза АП, цитирана от БТА.

В град Норча, който е най-близо до епицентъра на вчерашния трус, пожарникари се готвят да придружат местни жители до домовете им, за да си вземат някои вещи.

От земетресението от 24 август в същия район все още има около 1100 души, които са настанени в спешни приемни центрове, но по оценки в италианския печат от 30 000 до 40 000 души сега са без дом, отбелязва Франс прес.

Съобщено е за материални щети и в столицата Рим, на около 110 км югозападно от Норча. Две църкви са били затворени от съображения на сигурност, предаде ДПА.

Около 20 души са били ранени при вчерашния трус с магнитуд 6,6. Според властите е възможно броят на хората, загубили домовете си, да достигне 100 000, предаде ТАСС.

Италианската Гражданска защита обяви набиране на средства в помощ на пострадалите от земетресението в централната част на страната чрез изпращане на есемеси на стойност 2 евро.

Spread the love