Канада отменя всички визови ограничения за българи и румънци от 1 декември 2017 г.

Filed under: България |

 

От 1 май ще има частичната отмяна на визите за румънци и българи, имащи право да пътуват, а от 1 декември – пълна

1476793511-shutterstock-397569799

Канада възнамерява да отмени всички визови ограничения за българи и румънци от 1 декември 2017 г., каза министърът на имиграцията Джон Макколъм. И двете страни настояват за премахване на визите, за да одобрят споразумението за свободна търговия между Канада и ЕС, припомнят Ройтерс и Франс прес. Те обвързваха проблема със съгласието си да бъде подписано споразумението СЕТА. Решениета за визите показва, че правителството на Канада поставя отношенията си с двете страни на по-широка основа, поясни Макколъм.
В периода до премахването на визите Канада смята да приложи от 1 май 2017 г. частичната отмяна за румънци и българи, имащи право да пътуват.
Това е в полза на румънските и българските граждани, които имат временна виза за престой през последните 10 години или в момента имат валидна неимигрантска виза за САЩ. От тях няма да се изисква временна виза за пребиваване и ще могат да пътуват до и от Канада с електронно пътно разрешително вместо с виза.
След отмяната на визите Канада ще си запази правото да ги въведе отново, ако се засили значително тенденцията към нередовна имиграция от двете страни, допълва Макколъм.
Министърът на имиграцията на Канада посочва, че през идните месеци канадски служители ще продължат да работят с Европейската комисия и с румънското и българското правителство по въпросите, свързани с миграцията, за да се премине успешно към безвизови пътувания.
Всички ще имаме полза от увеличаването на пътуванията и на търговията между страните от ЕС и Канада, се изтъква в изявлението на Макколъм.

Spread the love