Кметът Чимев връчи наградите „Будител на годината” на диригентката Таня Камбурова, актрисата Василка Сумева и поета Иван Тренев в Дупница

Filed under: Дупница |

 

Внукът на дългогодишния директор на Учителския институт Стоичко Мирчев – Момчил, показа за пръв път в изложба най-новата си линия скулптури

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Кметът М. Чимев връчва наградата на Таня Камбурова.

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Актрисата Василка Сумева

Диригентът на Мъжки хор „Св. Иван Рилски” Таня Камбурова, актрисата от ОбДТ „Невена Коканова” Василка Сумева и поетът, писател и художник Иван Тренев получиха награди за будител на годината на официална церемония в галерия „Околийска къща“ в Дупница. Плакетите на Таня Камбурова и Василка Сумева връчи кметът на Дупница инж. Методи Чимев. Иван Тренев не присъства на церемонията по уважителни причини.

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Мъжкият хор изпя „Що ми е мило и драго”.

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Момчил Мирчев и Катя Йоцова

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Десетки уважиха откриването на изложбата и церемонията по награждаването.

 

При награждаването на Таня Камбурова излезе целият, ръководен от нея, хор и дирижиран от корепетитора Яна Чинова, изпя популярната народна песен „Що ми е мило и драго”. Камбурова бе с дъщеричката си при награждаването. Тя заяви, че призът „Будител на годината” е за целия хор, тъй като те с проявите си и значимите успехи и у нас, и в чужбина заслужават най-много тази висока награда. Камбурова ръководи хора от 2011 г., ръководител е и на групата „Артпоп”.

Василка Сумева, която има над 50 роли в дупнишкия театър, рецитира стихотворението си „Не се предавам” от първата си стихосбирка, излязла наскоро – „Бодлива нежност”, подписана под псевдонима Калина Влади. Наскоро тя навърши 60 години и разкри, че се чувства доайен на театъра заедно с аткьора Георги Бояджиев.

Иван Тренев е роден в Дупница, а на 2 ноември навърши 85 години. Утвърждава се като един от водещите съвременни български поети, след което творческите му търсения навлизат в полето на прозата. Той е дългогодишен редактор в БНР и в издателствата „Народна младеж“ и „Български писател“, а след демократичните промени става частен издател. Автор е на над 60 книги поезия и проза – 14 романа, 22 сборника с лирика, произведения за деца, член е на СБП.

Накрая вокален дует от читалище „Пробуда” в Самораново изпълни китка народни песни.

Преди церемонията самостоятелна изложба откри Момчил Мирчев – гл. ас. д-р по скулптура в Националната художествена академия. На откриването присъстваха неговият баща проф. Емил Мирчев, майка му и сестра му доц. Ралица Мирчева. Кметът Методи Чимев лично връчи на твореца поздравителен адрес. След откриването на изложбата уредникът на галерията Катя Йоцова изпълни на пиано композиция от Йохан Себастиян Бах.

Момчил Мирчев е внук на директора на Учителския институт в града от преди 30-40 години Стоичко Мирчев.

В изложбата му „Структури“ се вижда нова авторска линия от скулптури от творческия му път. Авторът прави серия скулптури от структурни елементи, които са подредени по характерен начин, изразяващ ново формообразуване, които си взаимодействат по определен начин. Това е ново, философско измерение на творчеството му, а самите скулптури той определя като форми на веригата на ДНК. Изложбата в Дупница, която включва общо 23 творби, както и фотоси на детайли от тях, е първата, в която той излага в самостоятелна експозиция тези свои нови творчески интерпретации.

„Присъствам винаги на изложбите тук, интересувам се от художествения живот, знаете, че произхождам от Дупница и се радвам да съм тук, чувствам се като у дома си”, сподели скулпторът. Той разкри, че тази изложба е планирана предната година заедно с Андрей Севдин, затова и я посвещава на него. Последната изложба на Момчил Мирчев също бе в Дупница – в галерия „Джамията” през 2013 г.

На откриването на изложбата и на церемонията присъстваха десетки дупничани, между които Мария Занева, адвокат Никола Коларов, директорът на Дирекция „Социални дейности и духовно развитие” Таня Петрова, на „Култура и образование” Тодор Петков, експертът по културата в общината Радостина Иванова, скулпторът Радослав Киров  и др. Изложбата на Момчил Мирчев ще бъде изложена в галерията до 30 ноември.

 

Spread the love