РБ обеща подкрепа на Цачева, Лукарски обяви: Не искам за президент „червен генерал“

Filed under: България |

 

211-13-02-Tsacheva-1Реформаторите в по-голямата си част ще подкрепят двойката Цецка Цачева-Пламен Манушев на втория тур. Това обяви вчера лидерът на СДС Божидар Лукарски след заседание на Изпълнителния съвет на блока и разговори на „Г. Раковски“ 134, на което дойдоха и самите Цачева и Манушев.

На ИС очавано не присъства ДСБ, които обявиха, че са за предсрочни избори и заговориха за нов десен проект. Там беше само здравният министър Петър Москов, който все още е член на партията. Дойдоха и още министри – Томислав Дончев, Николай Ненчев, Даниел Митов, Екатерина Захариева. Домакинът Лукарски заяви, че има много аргументи да подкрепят Цечева, но няма да се спира върху всички.

„Ще кажа в личното си качество на председател на СДС, партията, която свали комунистите от власт, не може да направи действие, което да ги върне отново на власт”, заяви той и за втори път след изборната нощ подчерта, че не иска за президент „червен генерал“.

Самата Цачева, която на влизане заяви, че идва с надежда, каза, че е дошла на заседанието на РБ след заявената още снощи позиция, че ще я подкрепят.

„Изборът на 6 ноември е съдбоносен. Считам, че най-естественото е да бъда тук, където са лидерите на българските граждани, подкрепили десните ценности – евроатлантическата ориентация на България“. Тя за пореден път обеща, ако бъдат избрани с Манушев, да бъдат гарант за евроатлантическата ориентация на страната, която върви заедно с модернизацията на армията.

Цачева уточни, че на срещата е обсъдено как да протекат съвместните действия преди втория тур.

„Призовах лидерите на РБ, без Радан Кънев, да призоват гражданите, които не желаят отново управление на ДПС и БСП, да ни подкрепят“.

Третият в изборната надпревара Красимир Каракачанов заяви, че няма да се правят на чобани и да призоват хората за кого да гласуват. „Пазарлъци не правим”, отряза той. Каракачанов призова двамата кандидати, които отиват на балотаж, да кажат ясните си позиции по теми, които вълнуват хората, за да решат те кого да подкрепят.

По-рано кандидатът за президент на четвърто място Веселин Марешки обяви, че не подкрепя никого за балотажа, но ще гласува за вицеадмирал Манушев, а не за Илияна Йотова.

 

Снимка

Цецка Цачева получи подкрепа от Петър Москов и Божидар Лукарски, за да нямаме за президент ”червен гененал”.

 

Spread the love