Бъчварова: Ако загубим, най-вероятно ще вървим към избори

Filed under: България |

Според вицепремиера Цецка Цачева все пак може да спечели балотажа в неделя

131-09-01 бъчварова

„Г-жа Цачева има реални шансове да спечели на втори тур и електоралният анализ го показва. Гласовете, които трябва да се преразпределят, гласовете в групата на хората, които не отидоха да гласуват, са почти 2 милиона и реално могат да променят нещата”, заяви по Нова тв вицепремиерът Румяна Бъчварова. Според нея българите ще трябва да изберат за президент между опитен политик и държавник, каквато е Цачева, и „един човек, който няма опит в политиката – очевидно разчита на съвети от партията, която го подкрепя. Няма все още автентичното мнение и позиция”.

„В първите години на демокрацията имахме нужда от знакови лица, от герои на прехода, сега имаме нужда от държавници, за да се случват нещата в страната ни”, смята Бъчварова. „Политиката също е професия, изисква се опит, изискват се много знания”.

„Ако загубим, няма основание да се откажем от това да подадем оставка”, заяви вицепремиерът.

„Не мисля, че беше грешка обвързването на резултата от президентския вот с оставката на кабинета. Става въпрос за политическа отговорност, която ние сме готови да понесем”, подчерта тя.

В случай че кандидатът на ГЕРБ загуби на балотажа в неделя, следва конституционна процедура, която дава възможност за съставяне на второ правителство на най-голямата партия. Най-вероятно няма да се опитаме да направим правителство, а ще вървим към избори, подчерта Бъчаварова.

„Ние казваме така: Ако не съберем достатъчно подкрепа, ние трудно ще продължим да управляваме, защото гласът на гражданите е особено важен, затова ще поискаме доверието на избирателите отново чрез парламентарни избори. Мисля, че това е достойно политическо поведение, колкото и да крие рискове започнати проекти и започната работа да не бъде довършена”, заяви Бъчварова. Според нея „политическият багаж, с който Румен Радев би влязъл в президентството, не е достатъчен. Освен това тезите му показват обратна посока на тази, в която ние сме вървели в последните десетина години”.

Бъчварова коментира и изборите в САЩ. „Резултатите от изборите в САЩ показват една голяма поляризация на обществото. С идването на новата администрация България ще трябва да осъществява контакти с нови хора, досегашните контакти с досегашната администрация няма да ни помогнат толкова много и двустранните ни отношения ще трябва да се изграждат с нови хора, а за това трябва време”.

 

Снимка:

Румяна Бъчварова

 

Spread the love