Горанов: При оставка на кабинета няма и бюджет

Filed under: България |

 

214-12-03-GoranovПри евентуална оставка на правителството всички внесени законопроекти от него ще бъдат заличени, включително и този за бюджета. Това обяви пред БНТ финансовият министър Владислав Горанов. Министърът бе един от тези, които се противопоставиха премиерът Бойко Борисов да подаде оставка след загубата на Цецка Цачева на първия тур от президентските избори.

Все пак вчера Горанов каза, че при загуба на балотажа на президентските избори на 13 ноември това означава, че ГЕРБ няма подкрепа в обществото и ще върне властта в ръцете на хората.

„Ако подадем оставка, все едно не сме внесли бюджета и тогава ще трябва да бъде внесен от някое друго правителство“, смята Горанов.

Ако това не стане, държавата няма да остане без бюджет, а той ще се изпълнява на части, за всеки месец по 1/12 от стария бюджет, докато не бъде приет нов такъв, гласи законът.

Горанов добави, че предпочита Цачева да бъде следващият държавен глава и вярва, че това ще се случи. Той посочи, че ако хората искат промяна и не харесват това, което кабинетът прави, а БСП може да им предложи решение, „изпълнителната власт ще бъде освободена от нас“.

В коментар за бюджета министърът каза, че външният дълг в края на тази година ще бъде около 25-25.5% от брутния вътрешен продукт, а следващата година ще намалее чувствително.

„Нямаме причина при балансиран бюджет и излишък, при който ще приключи годината, да се трупа дълг“, каза Горанов.

Той добави, че страната е на едно от челните места по най-нисък дълг, а успешните усилия на институциите да се подобри събираемостта са намалили зависимостта от теглене на нови заеми.

Относно съдебната реформа Горанов подчерта, че тя трябва да продължи, и то не в частта й за разделянето на колегии, а в нейната бързина и правилно отсъждане. Според него точно за това настоява бизнесът и чуждите инвеститори, според които в България решаването на съдебните спорове става много бавно.

 

Снимка:

Ако ГЕРБ няма подкрепа в обществото, ще върне властта в ръцете на хората, смята Горанов.

 

 

Spread the love