Ембака от Сандански храни 100 крави с европари, докато чака делото за смъртта на Легионера

Filed under: Актуално от днес,Благоевград,Сандански |

Емил Първанов стои под домашен арест в палата си в село Лешница заради заплаха за убийство

214-04-01

Емил Първанов-Ембака

Заключен в палата си в с. Лешница, Емил Първанов-Ембака чака делото за убийството на Николай Чивиев-Легионера, което ще започне в сряда. Обвиненият за кръвопролитието на строящия се участък на АМ „Струма“ не напуска хасиендата си и никой от селото не го е виждал, пише „България днес“. Ембака е с наложена мярка за неотклонение „домашен арест“. Тя не е по делото за смъртта на Легионера, а по друго – за заплаха за убийство.

214-04-01 Качорев

Георги Качорев

Твърди се, че Ембака не смеел да прекрачи прага на дома си и да излезе дори на двора, за да не бъде върнат обратно в пандиза. Причината за това били внезапните проверки на ченгетата, които следят за изпълнение на мярката. Ембака изчезна след убийството на Легионера и четири месеца бе в неизвестност, докато наши ченгета и Интерпол го издирваха. В крайна сметка той сам се предаде. Докато бе в нелегалност, съпругата му, която е известна сред жителите на Лешница като фина дама, била принудена да поеме грижите за фермата. Столичанката Десислава не се притеснявала лично да наглежда животните, ако трябва, дори да ги нахрани и да зареди доилните апарати. Според мълвата в селото младата жена сама и без проблем се справяла дори с техниката и машините във фермата. Сега положението не било кой знае колко по-различно, защото чисто физически Ембака не можел да ходи из фермата и да контролира бизнеса си с едър рогат добитък. За над 100-те крави се грижат пастири. В селото се говори, че Ембака можел да се любува на стадото си само от прозореца, защото не може да излиза от палата си, който построил преди около пет години.
За първи път Първанов напуска „изолатора“, за да отиде на дело в съда в Благоевград наскоро, за да обжалва глоба от 2 хил. лв. Тя му е наложена заради увреждане на полицейска камера. Ембака ще излезе от луксозния си затвор за втори път следващата сряда. Тогава той ще се изправи пред магистратите от Окръжния съд в Благоевград, за да отговаря за убийството на Николай Чивиев. Бившият легионер издъхна, след като бе ударен с камък по главата от Ембака при жесток скандал на строящия се участък на АМ „Струма“ на 26 юни 2015 г. Разправията избухнала заради опита на Ембака да мине през неотворения все още за движение участък. Легионера ударил с палка по колата на Първанов, а той му отговорил с канонада от камъни. Един от тях уцелил в слепоочието бившия наемник от Френския чуждестранен легион. Той е закаран в болница, където издъхнал.
„Оптимистичен съм, имаме сериозни шансове и доказателства, за да спечелим делото“, коментира адвокат Марин Марковски. Според защитника на Ембака неговият клиент е действал в условията на самоотбрана. Легионера бил агресивен, нападнал Първанов с палка, която е приложена като доказателство по делото. Наблюдаващият разследването прокурор Георги Качорев подаде оставка след скандал през лятото. Това стана, след като главният прокурор Сотир Цацаров разпореди пълна проверка на разследването срещу Ембака. Пропуск на Качорев за преквалифициране на обвинението срещу Ембака в по-тежко стана причина обвиняемият да напусне ареста. Заради това Цацаров поиска срещу Качорев да започне дисциплинарно производство. Дни преди това прокурорът подаде искане до Висшия съдебен съвет за доброволно напускане на системата. Прокурорската колегия на ВСС реши да освободи Качорев от длъжността прокурор, вместо да започва дисциплинарно производство срещу него.

Spread the love