Видният учен Нелсън Глюк : „Правя разкопки от 30 години с Библия и лопатка в ръка и по отношение на историята Библията винаги се е оказвала точна, непревземаемият град Вавилон рухнал за една нощ, според предреченото

Filed under: България,Глас Свише |
Вавилонски стенен релеф

Вавилон в библейската история

Библията е достойна за доверие книга, която е вдъхновена от Бога, и че нейното послание дава надежда, че ще настъпи край на страданията, причинени от жестокото човешко управление.

РАЗПОЛОЖЕН на плодородна равнина на около 80 километра на юг от днешен Багдад, древният град Вавилон бил наистина внушителен. Заради масивните си двойни стени и заобикалящия го ров Вавилон изглеждал непревземаем. Градът бил известен със своите величествени храмове, висящи градини и храмови кули. Неотдавна той беше обявен за един от най–великите градове в древността.

Картина на древен Вавилон
Град Вавилон през погледа на художник

В Библията Вавилон бил наречен „господарка на царствата“. Той бил столицата на третата световна сила в библейската история. (Исаия 47:5) Подобно на предшествениците си Египетската и Асирийската империя, Вавилонската империя изиграла важна роля в библейската история. Можем да сравним какво казва Библията по този въпрос със сведенията, които получаваме от светските източници.

Надеждна история

Библейската книга Даниил ни казва, че в определен период мъж на име Валтасар управлявал като цар на Вавилон. (Даниил 5:1) Но някои светски източници  преди твърдели, че макар и влиятелен, Валтасар никога не бил цар. Дали Библията е сгрешила? Археолозите са открили няколко глинени цилиндъра сред руините на Ур в Месопотамия. В клинописен надпис върху един цилиндър се съдържала молитва на вавилонския цар Набонид за ‘Белсарусур [познат също като Валтасар], най–големият му син’. По–късни открития потвърдили, че Валтасар „действал като регент през по–голямата част от управлението на баща си и тогава той имал правомощията на цар“, както се казва в „Нов библейски речник“.

Историята показва също, че Вавилон бил изключително религиозен град, в който астрологията и гадателството били широко разпространени. Например в Езекиил 21:21 четем, че царят на Вавилон прибегнал до гадателство, за да реши дали да нападне Йерусалим. Библията казва, че той ‘гледал на черен дроб’. Защо гледал на черен дроб? Вавилонците използвали този орган, за да търсят поличби. В книгата „Астрологията в Месопотамия“ се казва, че само на едно място в древния Вавилон археолозите открили „32 [глинени] модела на черен дроб, изписани с поличби“.

Видният учен Нелсън Глюк казал: „Правя разкопки от 30 години с Библия и лопатка в ръка и по отношение на историята Библията винаги се е оказвала точна.“

„Правя разкопки от 30 години … и по отношение на историята Библията винаги се е оказвала точна.“ (Нелсън Глюк)

Надеждни пророчества

Как ще реагираш, ако някой ти каже, че голяма столица, като Вашингтон, Москва или Пекин, ще се превърне в необитаеми руини? С право ще бъдеш скептично настроен. Но точно така станало с древния Вавилон. Около 732 г. пр.н.е., 200 години преди да се случи това, Йехова Бог вдъхновил еврейския пророк Исаия да запише пророчество относно падането на могъщия Вавилон. Той писал: „С Вавилон — украшението на царствата, … ще стане така, както стана със Содом и Гомор, когато Бог ги унищожи. Никога вече няма да бъде населен, нито ще съществува в бъдещите поколения.“ (Исаия 13:19, 20)

Но защо Бог ще предсказва унищожението на Вавилон? През 607 г. пр.н.е. вавилонските войски унищожили Йерусалим и отвели оцелелите във Вавилон, където с тях се отнасяли по ужасен начин. (Псалм 137:8, 9) Бог предсказал, че юдеите трябвало да понасят сурово отношение в продължение на 70 години заради собствените си зли дела. След това той щял да ги освободи и да ги върне в родината им. (Йеремия 25:11; 29:10)

В съгласие с Божието пророческо Слово през 539 г. пр.н.е., точно когато трябвало да приключи 70–годишният плен на юдеите, привидно неуязвимият град Вавилон бил превзет от войските на Мидо–Персия.  След време градът се превърнал в купчина развалини точно както било предсказано. Никой човек не би могъл да предскаже подобно забележително поражение. Несъмнено пророчествата относно бъдещи събития разграничават Автора на Библията, истинският Бог Йехова, от всички останали богове. (Исаия 46:9, 10)

Сигурна надежда

В наши дни по забележителен начин се изпълнява още едно пророчество. То има връзка с огромното изображение, което вавилонският цар Навуходоносор видял в сън. Изображението било разделено на пет части — глава, гърди и ръце, корем и бедра, крака, стъпала и пръсти, — всяка от които била направена от различен метал. (Даниил 2:31–33) Тези метални части представяли поредица от царства, която започнала с Вавилон и стига до англо–американската световна сила — седмата световна сила в библейската история. (Даниил 2:36–41)

Даниил разкрил, че има значителна разлика в състава на стъпалата и пръстите на краката на изображението. За разлика от другите части, които били направени изцяло от метал, тази част била примес от желязо и влажна глина. Даниил обяснил на Навуходоносор: „И понеже видя желязо, смесено с влажна глина, това означава, че  те ще се смесят с човешките потомци, но няма да могат да се свържат едни с други, точно както желязото не може да се смеси с глината.“ (Даниил 2:43) Когато желязото се смеси с глината, се получава нестабилна смес — „[те не] могат да се свържат“. Само колко точно тези думи описват разделения в политическо отношение свят, в който живеем днес!

Даниил също разкрил друг значим аспект на съня на Навуходоносор. Царят видял как един камък бил откъртен от голяма планина. Камъкът бил издигнат и ‘ударил изображението в стъпалата от желязо и глина и ги строшил’. (Даниил 2:34) Какво било значението на тази част от съня? Самият Даниил обяснил: „В дните на тези царе [по време на последната световна сила] небесният Бог ще издигне царство, което никога няма да бъде разрушено. И това царство няма да премине към друг народ. То ще строши всички тези царства и ще ги унищожи, а самото то ще остане до безпределни времена.“ (Даниил 2:44) Пророчеството говорело за Царство, което е различно от всички познати на хората управления. Неговият Цар е Исус Христос, Месията. Както беше споменато в предишните статии от тази поредица, Исус ще унищожи Сатана и всички негови поддръжници и така ще възстанови мира във вселената. (1 Коринтяни 15:25)

Spread the love