Шивачката Бойка Капланова от Дупница: Шефката ми Румяна Джартова ме застави да се разсъбличам пред нея, останах по бельо пред очите й, отсече: Обърни се с гръб и сваляй дрехите!

Filed under: Дупница |

С дъщеря й Таня Цанева ме избутаха от цеха на улицата с крясъци, защото си потърсих правата в прокуратурата, не може за цял месец работа да ми дават 150 лв., а съм на договор за 420 лв.

На изпроводяк ми заяви: Дължиш ми 420 лв. за това, че те уволнявам дисциплинарно!

217-01-01 copy

Бойка Капланова

„Работодателката ми Румяна Джартова, собственичка на шивашка фирма „Джар Стил”- ЕООД в Дупница, ме застави да се преобличам пред нея, аз останах по бельо пред очите й, докато свалях работните дрехи и обличах своите. Помолих я да напусне, защото не се чувствам спокойно и комфортно, за да се събличам и обличам пред нея, но тя отказа и реши да ме гледа.

217--01-01_n copy

Румяна Джартова

 

През цялото време ми говореше унизителни думи като „ти си способна да крадеш”. Чудех се какво мога да отнеса – шкафчетата ли, или дрехите на колежките. Но това беше висша форма на наглост и мъст. Молих я да ме остави да си облека дрехите, а тя отсече: „Обърни се с гръб към мен и се събличай.” Преоблякох се, цялата треперех, а на нея всичко това й доставяше удоволствие. Аз всеки ден се събличам до потник и гащи в съблекалнята, но не съм свикнала да ме зяпат. След това унижение дойде и още едно – двете с дъщеря й ме изблъскаха грубо от двора към улицата, блъскаха ме през врата до тротоара. Изхвърлиха ме като куче. И всичко това само защото искам справедливост. Искам заплатата си в пълен размер, а винаги ми е отсечена наполовината. Това обяви в редакцията на вестник „Вяра” Румяна Джартова, дългогодишна шивачка в Дупница.

Ето какво разказа още тя: „Работя в цеха на Румяна Джартова от една година. Разболях се през последния месец и за кратко отсъствах. Ходя на работа от една седмица, бях в болничен от 04.10.2016 година до 02.1.2016 година. Имах кожен проблем. Явих се на работа на 03.11.2016 г. и тя веднага ми връчи предизвестие за уволнение със задна дата – 03.10.2016 година. Това беше последният работен ден преди заболяването. Но в документа пише „предизвестието започва да тече от датата на връчването”, а дата на връчването е 03.11.2016 година. Отказах да го подпиша, но собственоръчно написах „не съм съгласна с този текст за освобождаване, тъй като не отговаря на истината.” Уволнението е на база „няма нужните качества за извършаване на определената работа”. Попитах работодателката си Румяна Джартова защо ме уволнявате по тази точка от КТ, след като аз работя за нея повече от една година и тя не ми е направила и една забележка, нямам нито една писмена заповед или устна. Отговорът беше: ”Ти няма да ми казваш аз какво да правя в моята фирма. На мен ми звънят от вестници и списания и електронни медии за това, че ти огласи двойно счетоводство.”

Днес след обедната почивка тя ме извика в цеха и обяви: „Аз съм приключила с теб, подпиши заповед за уволнение. ”Аз прочетох заповедта и видях куп лъжи и измислици по мой адрес – допускала съм грешки по модели, шити преди повече от половин година. Попитах я защо не ми е казала тогава, тя ми отговори „не съм длъжна да ти давам обяснения”. Подложена съм на жесток тормоз – не стига, че не получавам заплатата си в пълен размер по договор – 420 лв., а наполовина или в най-добрия случай 300 лв. за осем часа, ами трябва и да търпя обиди, крясъци както от нея, така и от дъщеря й. Отнася се към мен като към животно, от устата й излитат заповеди: „Напускай, махай се, ти не си желана тук. Уронваш авторитета на фирмата.”

Излиза, че тя може да ми пикае на главата, а аз да казвам, че ме вали дъжд, това е нейната философия.

Освен всичко ми заяви, че трябва да й дам 420 лв. за това, че ме уволнява дисциплинарно, но тя никога не ми е платила 420 лв. заплата, имам заплата за месец август от 130 лв. за 10 работни дни и 13 дни платен годишен отпуск.”

Бойка Капланова пусна сигнал до прокуратурата в Дупница през септември за това, че Румяна Джартова изготвяла документи с невярно съдържание – двойно счетоводство, подписване от работодателката на работниците и др. Всеки месец Румяна Джартова ощетявала драстично всичките си работнички с размера на трудовите възнаграждение.

Потърсихме за коментар Румяна Джартова, но тя не беше намерена в цеха си и запазва правото си на отговор.

 

 

Spread the love