35 журналисти и туроператори от Дупница, Самоков, Благоевград… начело с Одисей Спасов разкриха нови туристически хоризонти в пъстра Турция

Групата се любува на града с име на принцеса – Амасра, известен като Перлата, премениха се с шиле бези в град Шиле

Черпиха се с чай от шафран на тепето Хъдърлък в града, кръстен на скъпоценната подправка

Слънцето приветства българската група от минарето на Селимие в Одрин, нашенци разтълкуваха случката като добра поличба

219-01-05 433_n

Одисей Спасов даде очилата на дамата, която ги загуби.

35 журналисти и туроператори от Дупница, Самоков, Благоевград, София, Хасково откриха за любителите на екзотичните пътешествия непознати кътчета от многоцветната Турция. Войводата от ВМРО Одисей Спасов, собственик на една от водещите туропероторски фирми – „Партнер Травел” ЕООД, показа на групата невероятни кътчета по маршрута Кумбургаз – Шиле – Ава – Деврек – Бартън – Амасра – Шафранболу.

Първата спирка на нашенци беше в селцето Полонезкьой, което е основано от полски емигранти през средата на 19. в. Автентичните полски къщи в селцето, разположено сред красиви гори, са доказателство за полския дух на мястото.

219-01-05 240_n

Моменти от екскурзията

219-01-05 468_n 219-01-05 186_n

Групата стъпи и на входа на Босфора – черноморския град Шиле, разположен на източния черноморски бряг. Градчето се слави с ширналото се на 90 км крайбрежие, кристално чиста вода, кокетни островчета, на един от които има останки от стара крепост. За любителите на лукса са на разположение прекрасни хотели и заведения. Една от забележителностите, с които се гордеят местните, са дрехите от памук шиле бези. Част от групата българи авантюристи не пропуснаха да се пременят с тоалет ала шиле.

219-01-05 5015_n 219-01-ЗА ПРЕНОС 219-01-05 190_n 219-01-05 310_n

15128800_10207732725626676_2062351910_n

Чистият като сълза град Ава впечатли всички. Градът се слави с липсата на промишлени замърсители, което личи по прекрасния плаж и чиста вода. „Само помислете колко водорасли има в нашето Черно море, а вижте тук”, не пропуснаха да отбележат по-наблюдателните от групата. Ава е сгушен между две реки – Гьоксу и Йешилчай. В близост се намират и интересни скални образувания, окото на туристите грабва и местността Килимли.

Любителите на морските приключения не пропуснаха разходката с корабче по реката Карасу.

Натрупали емоции и впечатления, предвожданите от Одисей Спасов ловци на красиви мигове се озоваха в чаровния град с име на принцеса – Амасра.

„Амасра се състои от две части – континентална и островна, свързани помежду си с каменен мост, построен по времето на Римската империя. Амасра е наричана Перлата на Турското Черноморие заради извънредно красивата си природа, градчето е заобиколено от високи скалисти планини, покрити с борови гори. Амасра е един гигантски музей на открито с паметници от Римската империя, Византия и Османската империя. Изцяло запазена е византийската църква в града. Още забележителности са крепостта Амасра, морският фар, чаршията на дърворезбарите, плачещото дърво. Ориенталска атракция е и чаршията „Чекиджилер”, разказа Одисей Спасов.

Войводата се показа като добър водач и помогна на дама в „беда”. Той успя да намери скъпите очила с диоптър, които жената неволно беше загубила по пътя към плачещото дърво. Одисей Спасов успя да върне навреме очилата точно пред магазините с джунджурийки. Българите напълниха чантите си с купища съкровища от пъстрите магазини за сувенири, по-късно се подкрепиха и събраха сили за „превземането” нови земи в местните рибни ресторанти. По пътя към следващата спирка – Шафранболу, всички се насладиха на релакс на кристалната стъклена тераса.

Името на Шафранболу идва от една от най-скъпите подправки – шафран. Градчето грее и с етнографските къщи, запазени от 18. – 19. век. Историческата част на града е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Следващата спирка беше тепето Хъдърлък, а за посетителите се предлагаше чай от шафран.

Като бонус за пътешествениците Одисей Спасов отведе групата в Одрин. Всички хапнаха от прочутите телешки кюфтета, след което се възхищаваха на най-голямата и величествена джамия в Турция – Селимие. Храмът е кацнал на хълм в центъра на града, построен е от прочутия турски архитект Мимар Санан по нареждане на султан Селим II. Минарета се извисяват на 70,9 м.

Според легендата мястото, на което днес се извисява прочутата Селимие джамия, е било на еврейка, отглеждала лалета… Тя дълго време отказвала да продаде земята си, защото имала много редки видове лалета… Но след поредния отказ за една нощ всичките й цветя увехнали. Жената приела това като знак от Аллах и решила да продаде земята си.

Джамията е имала 1000 прозореца, но впоследствие единият от тях е зазидан и така остават 999 прозореца.

По време на визитата българите ахнаха, пред очите им сякаш слънцето кацна на минарето на храма. Повечето приеха това като добър знак.

 

Spread the love