Дупничани настръхнаха срещу мажоритарната система: В парламента ще влязат Галеви, Конъна, Очите…, популизъм е увеличението на пенсиите

Координаторът на БЗНС в Пиринско Венцислав Кавазов: Абсурд е човек, съден за хулиганство, като Сидеров, да стане премиер

220-01-02 галеви

Пламен Галев и Ангел Христов

Няма ли въвеждането на мажоритарен вот да вкара в парламента Братя Галеви, Митьо Очите, Конъна?, избухнаха нервирани дупничани, които зпалиха редакционните телефони с въпроси за мажоритарната изборна система.

220-01-02 maia_manolova

Мая Манолова

220-01-02 kavazov3

Венцислав Кавазов

Хората притеснено отбелязват, че мажоритарния вот е корпоративно предложение на чалгаджийско предаване, а не гражданска инициатива. Популизъм ли е идеята за увеличаване на пенсиите?, питат дупничани, за да са в крак с модата, след като думата „популизъм” стана една от най-модерните и споменавана от политиците в последните дни.

220-01-02 ahmed bahev4

Ахмед Башев

220-01-02 Stoianov2

Атанас Стоянов

220-01-02 kaloian1

Калоян Ханджйиски

 

„1 110 лв. на месец е издръжката на един бежанец, в Македония пенсията е над 200 евро, а минималната пенсия в България – 80 евро. В Българи произвеждаме пет пъти повече брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от население от Македония и пак пенсиите са най-ниски в света”, разсъждват разгневено дупничани.

Същевременно стана ясно, че омбудсманът Мая Манолова и представители на инициативния комитет за провеждане на национален референдум 2016 ще внесат в Народното събрание проект за промени на Изборния кодекс днес. Със законопроекта се въвежда мажоритарна изборна система с абсолютно мнозинство на два тура чрез създаване на 231 равни едномандатни избирателни района в страната и 9 едномандатни района извън страната. За да се избегне изкривяването на резултатите, се предлага право да избират народни представители в едномандатните изборни райони в страната да имат българските граждани, които са живели най-малко през последните шест месеца в съответния изборен район. Това изправи и на нокти част от дупничани, които се сетиха да отбележат, че бившият кмет на Дупница Първан Дангов нарече Мая Манолова „сестра Галева”. Припомняме, че общественикът и политик Александър Йорданов коментира преди време, че Манолова е внучка на секретаря на държавния глава Тодор Живков д-р Никола Манолов и в същото време като омбудсман ще се грижи за гражданските ни права. Йорданов нарече това „пример за чудна българска демокрация”.

Ето как политици от Пиринско коментираха другата актуална тема от последние дни – заявката на лидера на „Атака” Волен Сидеров да състави правителство, ако бъде връчен  мандат.

„Ако се даде мандат за съставянето на правителство, то той ще бъде даден на Красимир Каракачанов, не на друг. Но все пак всичко зависи от президента. Към момента всичко е още приказки и няма яснота около нещата”. Това заяви депутатът от ВМРО Атанас Стоянов по повод тиражираната новина, че „Атака” изразява готовност да състави ново правителство с министър-председател Волен Сидеров.

Областният координатор на БЗНС в Пиринско Венцислав Кавазов е категоричен: „Човек, който постояно се кланя на Русия, не е ясно патриот на Русия или на България е. Човек, който е съден толкова много пъти за хулигански прояви, едва ли е най-подходящият премиер за една страна”, коментира Венцислав Кавазов, визирайки Волен Сидеров.

Лидерът на ДСБ – Благоевград, Калоян Ханджийски пък определи изказването на Сидеров като популизъм. ”ГЕРБ и БСП открито обявиха,че няма да правят правителство. Техните депутати са общо 122-ма в парламента. За да мине искането на Волен Сидеров, трябва да има повече от 120 гласове, но няма как да се случи това нещо. Щом двете най-големи партии не искат да съставят правителство, другите могат да останат само с желание, нищо повече”, категоричен бе Ханджийски.

Бившият депутат от ДПС Ахмед Башев окачестви подобни опити от страна на Сидеров като безумие.

„Нагласата на обществото е за неизбежни и предсрочни избори. Всички други шикалкавения, трикове или ходове хората няма да приемат. Това няма как да се случи, народът очаква предсрочни избори с нетърпение”, каза Ахмед Башев.

 

Spread the love