Екоминистърът Василева глоби община Кюстендил с 2000 лв. за незаконно сметище в ромската махала, съдия Петрова потвърди наказанието

Filed under: Кюстендил |

 

Коритото на река Банщица постоянно се чисти от служители на Общинското предприятие „Чистота”, на следващия ден недобросъвестни граждани пак трупат боклуци

225-07-02-aniela-petrova

Даниела Петрова

2000 лв. глоба отнесе община Кюстендил за незаконно сметище на входа на ромския квартал „Изток“. От години този участък създава главоболия на администрацията, а общинско предприятие „Чистота“ периодично впряга цялата си налична техника, за да премахне боклука, изсипван от квартала. Преди година пък от махалата се бяха научили да палят отпадъците, а миризмата стигаше до жилищата на хората от кв. „Бузлуджа”. Глобата от 2000 лева идва след потвърдено от Административния съд наказателно постановление, подписано от екоминистъра Ивелина Василева. До санкцията се стигна, след като кметството не изпълни дадено предписание от РИОСВ – Перник в определения срок. При проверка на ведомството в целия участък от моста на ул. „Овощарска” по течението на река Банщица е установено наличие на отпадъци в речното корито и незаконно сметище. Даден е ултиматум до май на същата година то да бъде премахнато. От администрацията обаче не успели да се справят в даденото време и поискали отсрочка. При извършен последващ контрол от РИОСВ констатирали неизпълнение на предписанието.

От община Кюстендил са представили множество писмени доказателствени средства, сочещи извършени по коритото на река Банщица дейности от служители и техника на Общинското предприятие „Чистота”. От общинската администрация на кмета Петър Паунов изпращат многократно камиони, на които се товарят и извозват отпадъците, но недобросъвестните граждани отново превръщат мястото в боклукчарник. Въпреки същите предписанието към датата на изтичане на дадения и впоследствие удължен срок не е било изпълнено. Решението на съдия Даниела Петрова е окончателно и не подлежи на обжалване.

Проблем с нерегламентираните сметища има и в много села на територията на община Кюстендил. Цели колички със строителни отпадъци се изхвърлят в дерета и реки. За съжаление обаче кметовете по места са безсилни, тъй като няма как да установят нарушителите. Преди години няколко от селските първенци по места отнесоха глоби заради подобно безразборно хвърляне на боклуци.

 

 

 

 

Spread the love