Бойко Борисов към председателя на „Нова демокрация”: Пазим добре границите си, защото спокойствието на хората е най-важно

Filed under: България |

 

Двамата с госта Кириакос Мицотакис обсъждаха как да спрат бежанците, отправили се към Гърция и България

226-12-01-borisov-sreshta

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с председателя на гръцката партия „Нова демокрация” Кириакос Мицотакис, който е на посещение в България.

„България високо цени разбирателството и добросъседството с Гърция. То е абсолютно необходимо за региона, който се нуждае от стабилност, синхрон в действията на отделните държави по критичните въпроси и от икономическо развитие”, посочи премиерът Борисов. С госта си той обсъди мерките за овладяване на миграционния натиск, на който е подложена Европа и в частност – България и Гърция като външни граници на ЕС.

„Страната ни полага огромни усилия Балканите да останат място на сигурност и сътрудничество. Пазим добре границите си, независимо каква цена плащаме за това, защото спокойствието на хората, запазването на нормалния им ритъм на живот е най-важно за нас”, каза министър-председателят.

Борисов и Мицотакис изразиха общо мнение, че независимо от политическата конюнктура в двете страни България и Гърция трябва да продължат доброто си политическо сътрудничество и развитието на отношенията в сферите от общ интерес като икономиката, земеделието, културата, вътрешните и външните работи, транспорта и енергетиката.

Преди това Бойко Борисов се срещна с генералния секретар на Световната организация по туризъм към ООН (СОТ) д-р Талеб Рифай и с принцесата на Йордания Дана Фирас, която е президент на Петренския национален тръст – най-старата йорданска неправителствена организация за опазване и защита на културното наследство.

Двамата са в България за участие в Конгреса на световните цивилизации и модерния туризъм, чийто домакин е София.

Борисов отбеляза, че като държава с хилядолетна история и наследство от древни цивилизации в България са направени уникални археологически открития и са регистрирани голям брой исторически паметници, седем от които са в Списъка на ЮНЕСКО на световното материално културно наследство.

Министър-председателят изтъкна усилията, положени през последните години в България, за реставрацията и съхраняването на редица обекти, което създава нови възможности за развитие на културния туризъм на местно, регионално и национално ниво и го превръща във фактор на икономическия живот.

Според премиера Борисов Международният конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм в София е изключителна възможност публичният и частният туристически сектор да представят и споделят мнения, опит и добри практики в разработването на стратегии, които насърчават нови форми на туризъм и да улеснят междукултурния диалог в света.

 

Снимка:

Премиерът и лидерът на „Нова демокрация” обсъдиха и сътрудничеството между двете страни.

 

 

Spread the love