Меркел командва ЕС, а не Брюксел, обяви Романо Проди

Filed under: Свят |

MESEBERG, GERMANY - NOVEMBER 20:  German Chancellor Angela Merkel (R) and Italy's Prime Minister Romano Prodi (L) attend a news conference at Meseberg Palace on November 20, 2007 in Meseberg, Germany. Prodi is on a one-day visit to Germany to talk about the German - Italian government consultations.  (Photo by Andreas Rentz/Getty Images)

77-годишният Проди е изтъкнал, че ЕС се е трансформирал от „съюз на малцинствата“ в „коалиция от държави“, които са променили начина, по който ЕС работи и планира своето бъдеще.

„По време на работата ми в Европейската комисия, човек просто трябваше да включи новинарски канал на която и да е европейска страна и там можеше да види новини само за комисията. Днес всичко се върти около Европейския съвет“, коментирал бившият италиански премиер.

Оглавяван от Доналд Туск, Европейският съвет обединява страните членки, като той определя политическия дневен ред заедно с Европейската комисия, ръководена от Жан-Клод Юнкер, който изпълнява волята и се съобразява с интересите на страните членки.

Безкрайните отдели и институции на брюкселката бюрокрация бяха победени от националните правителства, които сега са по-важни в определянето на европейските работи, посочи Проди, допълвайки, че Германия доминира ЕС. По думите му, решенията около кризата в Гърция не били решения по линията Брюксел-Атина, а били по линията Берлин-Атина.

Докато Брюксел се смалява, бъдещето на ръководителите на Европейската комисия и на Европейския съвет беше разклатено през миналата седмица, след като председателят на Европейския парламент Мартин Шулц обяви, че ще се оттегли от поста си и ще се завърне в германската политика. Този ход се очаква да предизвика фундаментална промяна на политическия баланс в Брюксел, като промяната е в полза на дясноцентристките групи, отслабващи позицията на Юнкер, също така хвърлят съмнение върху Доналд Туск.

Възходът на отделните страни членки в комбинация с референдуми против Брюксел също отслабиха Европейската комисия.

Проди добави, че референдумът през 2005 г. във Франция, на който французите гласуваха срещу европейска конституция, е бил голям удар за ЕК.

След като излизането на Великобритания от ЕС предизвиква вълна от анти-ЕС настроения в цяла Европа, редица референдуми и избори през следващите 6 месеца повдигат сериозни въпроси относно бъдещето на Брюксел.

„Без да се опитвам да правя препратка към предстоящия референдум в Италия, референдумите рядко се произнасят по въпроса, който задават“, подчертал Проди, имайки предвид, че се превръщат в „за“ и „против“ правителствата.

Италианският премиер Матео Ренци обеща да подаде оставка, ако не спечели на 4 декември референдума за реформа на конституцията, отваряйки пътя за нова политическа нестабилност в третата най-голяма икономика в еврозоната.

Социологическите проучвания прогнозират поражение за Ренци, което би бил третият голям бунт на народите срещу политическата върхушка през тази година в голяма западна страна, след Брекзит и избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ.

Spread the love