Борисов: Ако ПФ направи кабинет, ще подкрепим някои политики

Filed under: България |

 

„Обединени патриоти“ са готови да съставят правителство, увери председателят на „Народен съюз” Румен Йончев

227-12-01-borisov-plevneliev

Ако ПФ състави правителство и носи отговорност, ние няма да участваме във властта, а ще подкрепим някои политики, както направиха те преди 2 г. Това им дължа. Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов след края на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента, състоял се вчера. Заседанието на КСНС се проведе с тема „Актуалната политическа обстановка в страната и набелязване на мерки за излизане от политическата криза“. Присъстваха лидерите на парламентарно представените групи, министрите в оставка Румяна Бъчварова, Николай Ненчев, Владислав Горанов и Даниел Митов, както и председателят на НС Цецка Цачева.

„Аз няма да съм министър-председател, аз мога да съм премиер само когато е с мандата на ГЕРБ и когато ГЕРБ е спечелил изборите, тогава имам самочувствието, самоувереността и политическата отговорност да нося цялата отговорност“, каза премиерът в оставка. По думите му, който иска да направи нов кабинет в рамките на този парламент, трябва да си излъчи премиера, министрите и да си носи отговорността за управлението във всички стъпки, както той го е правил 2 години със своите министри и партия.

„Ние преди две години предложихме коалиция на РБ. Предложихме и на ПФ. Те казаха тогава: ние няма да влизаме, не искаме да участваме във властта, само ще подкрепяме дадени решения. Това им го дължа и аз – ако рекат да направят правителство, да си излъчат премиер, министри, така че да носят отговорност“, подчерта Борисов. Той приветства президента, че за пореден път се опитал да носи цялата отговорност. Според Борисов обаче няма някакъв резултат, а заседанието е било по-скоро политическа консултация за бъдещето оттук насетне.

„За мое съжаление аз истински и най-добронамерено очаквах президента, защото той е избран – г-н Радев, да бъде тук и да чуем какво мисли. Обяснението, че ще има класифицирана информация, някак си не ми се вижда сериозно“, каза още Борисов по повод отказа на Румен Радев да участва в заседанието с мотива, че още не е встъпил в длъжност.

Борисов коментира и резултатите от референдума:

„След първия тур, когато бяха гласувани трите точки на референдума, сме длъжни да ги приведем в сила. Това, което са си надробили партиите, трябва да си го изсърбат. Изпълняваме си ангажиментите всеки ден. Усещането ми е, че другите сега почват да осъзнават и да оспорват решението на референдума“.

Коалицията „Обединени патриоти“ е готова да поеме отговорността да състави правителство. Това каза Румен Йончев – председател на партията „Народен съюз“, която е част от формацията. По думите на Йончев на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) никой не е изявил желание или готовност да състави правителство, а всички обяснявали колко е сложна ситуацията в страната, колко са сериозни икономическите процеси и какъв огромен натиск представляват бежанците. Не чухме никой да каже, че поема отговорност за стабилизацията на страната и стабилното управление през следващите две години, отбеляза той.

Йончев посочи, че ако президентът връчи мандата на парламентарната група на Патриотичния фронт, Обединените патриоти ще водят разговори с всички парламентарни групи и ще търсят възможност за стабилното управление на държавата. По думите му, ако мандатът бъде връчен на патриотите, те очакват подкрепа най-вече от ГЕРБ. ГЕРБ са най-голямата група в това Народно събрание и без тяхната подкрепа не може да се реализира който и да е от мандатите, коментира той.

Плевнелиев: Ще дам третия мандат на тези, които имат шанс

Ще връча третия мандат на тези, които ще имат най-голям шанс да направят опит за ставане на правителство в 43-тото Народно събрание, заяви Росен Плевнелиев след Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС).

„Третият мандат ще бъде връчен от мен след много размисли и разговори на тези, които ще имат най-големия шанс, защото това е и моята воля. Не искам служебно правителство, не съм тръгнал да търся министри. Не е моя цел. Не това е задачата ми в този момент, а да направя всичко необходимо политическата криза да не прерасне в парламентарна“, категоричен бе Плевнелиев. Той посочи, че не е добре за България да има две служебни правителства, каквото се очаква да се случи след встъпването в длъжност на Румен Радев, който ще има право да състави свое.

„По време на всички консултации, включително и днес, застъпих тезата, че политическите сили трябва да надскочат теснопартийните интереси и да потърсят формула за съставяне на правителство“, каза още държавният глава.

 

 

 

Spread the love