Лидерът на ”Подкрепа” в ТЕЦ „Бобов дол” Ивайло Димитров: Е. Христов и началници на цехове принуждават хората да подписват, че са съгласни да получават заплати по-късно, прокурорите в Дупница мълчат

Filed under: Бобов дол,Дупница,Кюстендил,Сапарева баня |

Няма принуда, смятат от ръководството

229-01-10-%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%b9%d0%bb%d0%be-%d0%b4%d0%b8%d0%bc%d0%b8%d1%82%d1%80%d0%be%d0%b2dsc03531

Емил Христов

Началници на цехове в ТЕЦ „Бобов дол” са принуждавали работниците да подпишат документ, че са съгласни заплатите им да се изплащат със закъснение, каквато практика се налага в дружеството напоследък. За това алармира председателят на секцията към КТ ”Подкрепа” в ТЕЦ-а Ивайло Димитров. „След публикацията във в. „Вяра” за забавянето на възнагражденията и другите проблеми в понеделник в централата започна проверка от Инспекцията по труда.

229-01-10-emil-hristov

Емил Христов

За да се спаси, изпълнителният директор Емил Христов е издал вътрешна заповед за изплащането на работните заплати.

229-01-10-copy

Издадената със задна дата заповед

Според нареждането авансът се плаща от 25-о до 29-о число на текущия месец, по желание, а окончателното плащане е от 11-о до 22-о число на по-следващия месец.  Заповедта е издадена сега, но е със задна дата. Пълна мърльотия е, защото най-напред е написана датата 20 юли, а после 20 юни”, заяви Димитров. Той подчерта, че работниците са били принуждавани от преките си шефове да подпишат поднесените им документи. „Началниците на цеховете са поднесли на хората да подпишат някакви листа, като ги излъгали, че това е за редовното изплащане на заплатите. Някои са подписали, без да прочетат, подписвани са бели листа. Всеки си има трудов договор, в който са посочени датите за изплащане на възнагражденията. Това, което се върши в предприятието, е престъпление и е крайно време прокуратурата да се самосезира. Не знам защо, след като казах истината във в. „Вяра”, прокуратурата в Дупница мълчи. Ако това беше изнесено в национален вестник, прокуратурата в София щеше да се самосезира, но ние нали сме в дълбоката провинция, прокурорите мълчат. Докога с тези беззакония?!”, допълни Ивайло Димитров. Както писахме, от „Подкрепа” са категорични, че датите за издължаване на възнагражденията в ТЕЦ-а са 15-о число за текущия месец и 30-о число за окончателно плащане за предходния месец.

Синдикалистът коментира още, че шефовете на дружеството продължават да са апатични и глухи за исканията на професионалните съюзи за стартиране на преговори и сключване на Колективен трудов договор. „Имаше и поставен срок за започване на преговори до края на тази седмица, но изпълнителният директор не предприема нищо в тази посока. Няма преговори. Казал съм, че няма повече да търпя, особено когато се отнася до заплащането на труда на хората. Те разчитат на мен за защита на правата им, подават сигнали, както днес за въпросната вътрешна заповед, и аз съм длъжен да реагирам”, каза Димитров. Той изпрати на пощата на редакцията и копие от заповедта на изп. директор с променените дати, с които от синдикатите не са съгласни.

Както писахме, проблемът с възнагражденията на работещите в дружеството на бизнесмена Христо Ковачки е от 1 година. От синдикатите са категорични, че заплатите се забавят. Докато от ръководството твърдят точно обратното – че няма забавяне и графикът за издължаване на възнагражденията се спазва. В ТЕЦ „Бобов дол” работят около 850 души.

От ръководството на ТЕЦ-а смятат, че няма принуда, а ситуация, от която трябва да се излезе по най-разумния начин, като се запазят интересите на всики страни – работодател-работник в условията на тежка криза, за да се избегнат непосилни глоби от Инспекцията по труда, които биха могли да затворят всяко едно предприятие.

 

Spread the love