Италиански червен лук за 10 000 лв. гние в домовете на стопани от Логодаж, Божура Треновска, Лила Велкова, Павлина Илиева, Павел Бакалски: Обещаха да го изкупят, само за семе дадохме 400 лв.

Filed under: Благоевград |

 

231-02-01-luk1

Една глава от „Тропеа“ тежи между 500 и 800 грама.

231-02-01-logo62

Жители на Логодаж се чувстват измамени.

Жители на благоевградското село Логодаж изгоряха с близо 10 000 лв. заради оферти на прекупвачи на уникален червен лук, които така и не се осъществили. Хората били оферирани да произвеждат италианския сорт „Тропеа“, който щял да се изнася скъпо за Италия.  Местните масово започнли отглеждането му. Първо се бръкнали за семето с по 300-400 лв., а след това вложили пари за производството му.

Офертатата дошла от прекупвачи от София и дупнишкия бизнесмен Георги Степчич, по техни думи. Уговорката  със Степчич била да се  сплита кромидът на везеници, за да има добър търговски вид. Офертата обаче не се изпълнила и сега над 10 тона червен кромид лук угнива в къщите им, казват хора от Логодаж.

Цели семейства се ангажираха това лято да отгледат уникалния червен лук с надежда за бърза печалба. Сред тях били Божура Треновска, Лила Велкова, Павлина Илиева, Павел Бакалски и др.

„Не ни изкупиха продукцията. За семето на кромида дадохме доста пари, не смятаме труда, парите за пръскане със специални препарати, напояване и плевене. Производството му изискваше много грижи и нерви“, оплака се възрастна жена в Логодаж, която насърчила и други съседи да отглеждат червен лук.

Местните споделили за неуспешния си бизнес пред македонци от пограничните райони. Хората се надяват, че търговци от съседната държава ще изкупят част от реколтата.

В няколко от благоевградските квартални магазинчета вече се продава от уникалния сорт. Една глава от „Тропеа“ тежи между 500 и 800 грама и е пълна атракция за клиентите.” Трябва да се пласира много бързо, защото кромидът се разваля от студа, омеква и прокарва”, обяснява друга излъгана жена.

Водният червен лук, известен още като Allium cepa, е хибриден сорт, произхожда от италианския полуостров Калабрия. Той притежава специфичен сладникав вкус и е много сочен, което го прави изключително подходящ за различни видове салати, препоръчва се и по време на диета като мощен антиоксидант поради високото му съдържание на азотни оксиди и витамин С.

Spread the love