Николай Богомилов от Бистрица влезе в топ 3 на най-добрите режисьори на фестивал в Милано, във филма победител „Булгарианум“ играха Бойко и Богомил Туповичарски

Filed under: Дупница |

 

231-01-08-copyНезависимият кинорежисьор Николай Богомилов от дупнишкото село Бистрица влезе в тройката най-добри режисьори на документално кино на междунарадния фестивал на режисьорите на световното кино в Милано.

Филмът „Булгарианум“ е победител в категорията „Най-добър чуждоезичен документален филм“. Българските филми със своя съвсем скромен бюджет, но с високи художествени достойнства се изправиха срущу високобюджетно кино от целия свят и победиха. В екипа на „Булгарианум“ влизат сценаристът Фаина Гримберг (Русия), композиторът Гия Канчели (Грузия), Стоил Вътев (главен оператор и монтажист на филма), консултантът Франсоа Дюран (Франция), асистент-режисьорът Марика Тошева, актьорите Бойко и Богомил Туповичарски, Ангел Ставрев, младият пианист Никола Богомилов, Лъчезар Мирчев, Георги Георгиев, доктор Йордан Богомилов и много хора от дупнишкото село Бистрица, които със своите гласове, емоционалност и импровизация спечелиха сърцата на журито и публиката. Официалната церемония по връчването на наградите на червения килим се състоя на 3 декевмри.

Николай Богомилов е израснал в дупнишкото село Бистрица. Завършил е средното си образование в дупнишката ПГ „Христо Ботев“ в литературната паралелка на Болюкова.

 

 

Spread the love