Митов призова ЕК да работи за план ”Б” за бежанците

Filed under: България |

 

233-12-03-d-mitov„Призовали сме Европейската комисия да започне работа по план „Б“, ако реториката от страна на Турция придобие реални измерения”. Това заяви външният министър Даниел Митов пред български журналисти в Брюксел по повод заявките на Анкара, че може да отвори границите към ЕС за приютените на турска земя мигранти.

„Надяваме се, че до това няма да се стигне, но не можем да крепим политиката си само на надежди. На национално ниво България взима всички възможни мерки за ограничаването на миграционните потоци”, добави Митов.

Министърът в оставка съобщи, че НАТО е призована да следи обстановката с миграцията в Черно море, както и че до момента няма данни там да има напрежение. Ако се появят подобни симптоми, НАТО и ЕС трябва да бъдат в готовност да реагират, отдавна сме призовали за конкретни действия, посочи той.

По повод информациите за възможен атентат у нас Митов отбеляза, че българските служби работят по темата. По неговите думи за България е изключително важно сътрудничеството между ЕС и НАТО в областта на киберотбраната, миграционните потоци и борбата с хибридните заплахи.

Митов заяви още, че между партиите в България има съгласие за увеличаване на разходите за отбрана (до 2% от БВП) и изграждането на много по-ефективна и съвместима с нашите съюзници армия.

 

Снимка:

Даниел Митов

 

Spread the love