Ансамбъл „Пирин“ с два поредни коледни концерта в Благоевград

Filed under: Благоевград |

 

08-06-pirin

Ансамбъл „Пирин“ не престава да радва българската и чуждестранната публика десетилетия наред

Емблемата на Благоевград ансамбъл „Пирин” ще изнесе два концерта на 19 декември в Благоевград. Те са част от празничната програма, подготвена от общината за жителите и гостите на града. Първият музикален спектакъл ще бъде от 18:00 часа на 19 декември в зала „Яворов“, а вторият същата вечер от 20:00 часа. Билети за събитието на стойност 5 лева се предлагат на касата на зала „Яворов“.

Ансамбъл „Пирин“ не престава да радва българската и чуждестранната публика десетилетия наред. През 2014 година Ансамбълът отбеляза 60 години от своето създаване с грандиозен концерт. Ансамбъл „Пирин” прави първите си стъпки през 1954 година, с цел издирване и творческо пресъздаване на българския фолклор, за претворяване на сцената красотата на автентични фолклорни образци, както и създаване на произведения на фолклорна основа с участието на съвременни творци – композитори, музиканти, хореографи, художници, поети.

В своята творческа биография и репертоар ансамбъл ”Пирин” има над 400 заглавия от песни, оркестрови пиеси, музика за хор, солисти и танцови постановки. Множество записи на ансамбъла се пазят в златните фондове на БНР, БНТ, ”Балкантон”, Радио Благоевград и други телевизионни и радио станции в страната.

От основаването на ансамбъл ”Пирин” творците му са изнесли хиляди концерти пред повече от 6 милиона зрители и слушатели у нас и различни страни по всички континенти на света. Благоевградските музиканти, солисти и танцьори са гастролирали на десетки световноизвестни сцени и са изправяли на крака публиката в най-големите градове.

Spread the love