Риболовът на язовир „Стойковци“ край Благоевград става платен

Filed under: Благоевград |

Арендаторите планират да превърнат мястото край Логодаж в привлекателна туристическа дестинация

05-03-3-%d0%bf%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d0%bd-%d1%87%d0%b5%d1%80%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%ba%d0%be%d0%b2-%d0%ba%d0%bc%d0%b5%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d1%81-%d0%bb%d0%be%d0%b3%d0%be%d0%b4%d0%b0%d0%b6-jpeg

Пламен Червенков

На язовир „Стойковци“ край благоевградското село Логодаж вече ще се лови риба срещу такса. Новите правила се въвеждат от арендаторите на водоема – братята Милен и Венцислав Методиеви от София. Както писахме, преди дни стана ясно, че дружеството „Напоителни системи“ е отдало под наем язовира за срок от 10 години срещу 24 000 лева годишна аренда. Търгът разгневи кметовете на села в общината, които изразиха притеснения, че ще се спре свободният достъп до водоема и земеделците в района ще останат без поливна вода. Няколко дни по-късно те укротиха гнева си, а днес, след среща с арендаторите и изпълнителния директор на „Напоителни системи“ Галина Панайотова обявиха, че няма драма с решението да бъде отдаден под наем язовир „Стойковци“. Шефката на дружеството уверила управниците и местните хора, че вода за напояване на земеделските земи край язовира ще има, тъй като „Напоителни системи” ще продължат да се занимават с тази дейност. Но за рибарите правилата ще бъдат нови и те ще трябва да плащат за удоволствието да мятат въдици. „Таксата за риболов няма да е висока. От 15 години сме в този бранш, стопанисваме язовири край столицата. Още през март ще зарибим язовира с пъстърва, толстолоб и бял амур, а през юни – с бяла риба. Ще ползваме само част от водоема за садково стопанство за отглеждане на риба”, призна наемателят на водоема Милен Методиев. Той и брат му имат идея да превърнат мястото край Логодаж в привлекателна туристическа дестинация. Предвижда се да има дори ресторант, който да посреща клиенти с прясна риба. В язовира пък ще има лодки и водни колела за разходки на гостите.

Кметовете на селата край водоама няма да пречат на инвестиционните намерения на арендаторите. „Най-важното бе да се гарантира вода за поливане на земеделските земи за нуждите на местното население, а това бе направено. Ако се наруши думата им, сме готови да реагираме”, предупреди кметът на село Логодаж Пламен Червенков.

Spread the love