Цацаров отговори на Слави Трифонов: Вотът за референдума прави резултатите задължителни за парламента

Filed under: България |

Признавам, че тези резултати – дори каквито са в обжалваното от Вас решение, заличиха изцяло скептичното ми по принцип отношение към тази форма на пряка демокрация, пише главният прокурор

tsatsarov-trifonov

Само дни след като водещият Слави Трифонов се срещна с главния прокурор във връзка с референдума, днес от главна прокуратура са изпратили официален отговор, адресиран до шоумена в качеството му на председател и представляващ Инициативен комитет по Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Това съобщават от екипа на Трифонов на сайта на шоуто и на страницата му във Фейсбук.

Ето какво гласи отговорът на главния прокурор Сотир Цацаров:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ТРИФОНОВ,

По повод подаден от Вас сигнал /вх. № 3614/05.12.2016 г./ Ви уведомявам за следното:

– Сигналът, ведно с приложенията към него, е изпратен по компетентност на Върховната административна прокуратура – на прокурорите, които участват в административните дела, образувани пред Върховния административен съд по жалби на Инициативния комитет срещу решения на ЦИК по резултатите от националния референдум. Изложените доводи в покрепа на тези жалби ще бъдат внимателно отчетени при формиране на позицията на представителите на прокуратурата.

– На отделна проверка, в съответствие с правомощията на прокуратурата, ще бъдат подложени всички твърдения за допуснати нарушения при провеждане на референдума. Това обхваща както изложените факти в сигнала, така и тези, описани в множеството приложени жалби. Необходимо е да се отчита обаче, че единствено компетентен да се произнесе по въпроса за законността на резултатите от национален референдум е Върховният административен съд.

Според обжалваното от Вас решение № 4000-НР/11.11.2016 г. на ЦИК, на 06.11.2016 г. 3 488 588 български граждани са гласували в референдума. На практика, това означава, че всички те са взели пряко участие в решаването на поставените три въпроса. Оказва се, че този брой е недостатъчен, за да са изпълнени изискванията на закона и да бъдат приети предложенията, предмет на допитване. Личното ми мнение е, че това не може да е оправданието, с което резултатите могат да бъдат подминати или забравени.

Ако 2 509 864 българи с избирателни права подкрепят мажоритарен избор на народни представители с абсолютно мнозинство в два тура, значи е дошло време за промяна в изборните правила. Ако 2 516 791 граждани са казали „ДА” на това, държавната субсидия за политическите партии да се определя по правилото „един глас – един лев”, значи тази субсидия не може вече да е единадесет лева на действителен глас. Нещо повече, поставя се въпроса нужна ли е въобще такава субсидия за партиите от страна на държавата.

В случая броят на участвалите в гласуването /близо 3,5 млн./ и броят на отговорилите с „ДА” /близо 2,5 млн./ сам по себе си прави резултатите от референдума задължителни за парламентарно представените партии и изисква съответни действия за осъществяването им.

Признавам, че тези резултати – дори каквито са в обжалваното от Вас решение, заличиха изцяло скептичното ми по принцип отношение към тази форма на пряка демокрация. Със или без недостигащите според ЦИК 12 027 гласа, трите „ДА” станаха задължителни. Отричането на този извод, или дори само забавянето му за неопределено време означава игнориране на пряко изразена народна воля. Това, обаче, не би довело до нищо добро за държавата ни.

ГЛАВЕН ПРОКУРОР: СОТИР ЦАЦАРОВ

Spread the love