Братя Галеви с колекция от 28 оръжия за 30 000 лв., Ангел Христов пръснал 60 000 рубли за „Тигър”

Filed under: Дупница,Кюстендил |
239-01-10_0

Ангел Христов и Пламен Галев

Общо 28 оръжия са притежавали дупнишките барети Пламен Галев и Ангел Христов, които са в неизвестност вече четири години. Това стана ясно по време на провелото се в Кюстендилския окръжен съд заседание по делото за конфискация на имуществото на дупнишките бизнесмени и техните съпруги.

Digimax A50 / KENOX Q2

Инспектор от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество

Процесът е образуван по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Пламен Галев имал 2 револвера “Смит и Уесън” и 7 пистолета – “Зиг Зауер”, ЧЗ-75В, Davis и четири от марка “Глок”. В колекцията му влизат и 3 ловни карабини – Сайга МЗ ЕXP-01, Сайга MK-03 и Медвед-3, която по фактури е най-скъпа.

239-01-10-kapka-gerginova

Капка Гергинова – представител на „Макс Лимитид”

239-01-10-emil-atanasov

Адвокат Емил Атанасов (с очилата) и Йонко Гергов

За нея Пламен Галев платил 2300 лв. Най-скъпият му пистолет е 1750 лв., а най-евтиният – 285 лв. Според експертите за оръжие Галев е дал общо 14 617 лв. Ангел Христов е дал за въоръжение повече – 18 387,50 лв. Половината от парите са инвестирани в 5 карабини, сред които пушка и няколко ловни карабини, сред които „Тигър“, струваща 60 000 рубли. Карабината “Хеклер и Кох”, калибър 223,е  купена за 3925 лв. Другите пари Ангел Христов-Геле е дал за късо огнестрелно оръжие – 7 пищова и револвер, както и 1000 лева за муниции.

Digimax A50 / KENOX Q2

Съдията по делото Татяна Костадинова

Digimax A50 / KENOX Q2

Особените представители на Пламен Галев – Георги Пашов и Анани Константинов

 

На поредното заседание съдебният състав прие резултатите от назначената по делото оръжейна експертиза. Около 30 000 лева е била стойността на оръжията в момента на тяхното придобиване, впоследствие при тяхната продажба стойността на оръжията е била с около 5 хиляди лева по-висока.
„Това, което към тази експертиза беше съществено, е, че се дава стойността както към момента на придобиването, така и към момента на тяхното очуждаване. Комисията се интересуваше само от разходите, а една продажба винаги означава приход за човека“, каза адвокат Капка Гергинова.
Друг от особените представители, адвокат Емил Атанасов добави: „Тоест, ако днес съм купил една вещ за 100 лева и съм я продал за 80 лева, следващата, която купувам за 100 лева, вече са ми разходите само 120 лева, а не 200 лева. Това беше идеята на експертизата“.
Съдът отхвърли искането на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество за назначаването на нова експертиза, изготвена върху документи и заключения, признати единствено от членовете на комисията. Искането беше оспорено от защитниците на Братя Галеви с мотив, че по този начин би се нарушил балансът на страните, участващи в процеса.
Съдебният състав постанови и разширяване на исканата съдебно-икономическа експертиза и реши да назначи още едно вещо лице по нея. Експертизата трябва да покаже какви доходи са имали „Галеви“ и семействата им и дали са могли да притежават имуществото, с което са разполагали. Делото продължава на 10 април 2017 година.
Процесът срещу Ангел Христов и Пламен Галев, техните съпруги и контролираните от тях дружества е по реда на Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност. Искът е на обща стойност 4 250 189 лева и засяга луксозни автомобили, недвижими имоти и дялове от фирми.
Двамата бизнесмени са в неизвестност от 2012 година, след като влезе в сила присъдата им по наказателно дело за организиране и ръководене на престъпна група.

 

 

 

Spread the love