Кюстендилски зографи представят икони от брашно, художникът Е. Серафимов: Децата рисуват върху набрашнено стъкло с остриета

Filed under: Кюстендил |

05-01-art1

50 икони от брашно са изложени във Възрожденското училище на арт ателието „Духовна пътека за млади зографи“. Продукцията е наречена „Рождество Христово“, младите зографи показаха православни графити от брашно. Вече десет години с талантите се занимават ръководителите Евгени Серафимов и Любляна Начева. Със свои творби участват и самите преподаватели. „Нашето ателие винаги прави по едно арт събитие. Тази година показваме нещо много различно, нещо много лично и нещо много наше. То прави връзка с традиционния за нас празник Панагия. Тогава всъщност при нас се роди една нова техника, а именно рисуване с брашно. Това е една много интересна и много провокативна графична техника. При нея децата рисуват върху набрашнено стъкло, когато движат различни остриета по тази повърхност, те остават различни тъмни следи. По този начин се получават едни графични икони. Ние представяме на нашата изложба готовите фотографии на около 50 такива икони. Те са много интересни, много провокативни и правят една първосигнална връзка с раннохристиянското изкуство от катакомбите. Тази техника не позволява да се променя първоначалната рисунка, образите са много искрени и имат много силно графично качество“, коментира художникът Евгени Серафимов. В ателието децата се учат, гледайки как рисуват самите преподаватели, а не само теоретично. То е и алтернативна форма за работа с деца след училище. Всички идват доброволно, а наградата е общуването с изкуството, защото децата имат нужда от него“, категоричен е Евгени Серафимов. „Творбите са в черно и бяло, какъвто е цветът преди раждането на Спасителя, а именно борбата между светлото и тъмното в живота”, допълни Любляна Начева.

05-01-art3

Младите зографи получиха и награди. „За Рождество ние винаги поздравяваме и пожелаваме в децата, в кюстендилци и във всички християни да се роди Христос отново в сърцата им, защото смисълът на този празник е именно за това. Ние честваме раждането на Спасителя всяка година, защото е необходимо той да продължи да се ражда в нашите сърца и да бъде един персонален спасител за всеки един от нас“, каза още ръководителката.

05-01-art2 05-01-art4

 

Снимки:

Снимка 1 – Евгени Серафимов и Любляна Начева

Снимка 2 – Младите зографи получиха и грамоти

Снимка 3 – Борови клончета

Снимка 4 – Ния, една от доайените в ателието

 

Spread the love