Появи се изчезналият в Стара планина турист: Тодор до хижа „Левски“ да си напълни бутилката

Filed under: България |

todor

Тодор Владимиров се издирва от няколко дни

Откриха изчезналия турист в Стара планина, съобщи дежурният служител в ПСС. Издирваният пет дни турист в Стара планина сам е отишъл до хижа „Левски“.

40-годишният мъж Тодор Владимиров сам се е появил на хижа „Васил Левски“ жив и здрав.

Предполага се, че го е направил, след като е чул хеликоптера, който го търси.

Издирваният пет дни турист в Стара планина сам е отишъл до хижа „Левски“. Информацията за това е получена в Планинската спасителна служба в Карлово около 15.10 часа. Това каза за БТА ръководителят на службата Христо Стаматов. По думите му Тодор Владимиров е пристигнал в хижата около 15.00 часа и останал много изненадан, че е бил издирван. Той е бил добре екипиран, с яке, спален чувал, палатка и газов котлон.

„Стигнах до хижа „Левски“ по следите на спасителите. Бях затрупан в палатката на билото, там прекарах шест нощи. Свърши ми водата и реших да се спускам надолу. Нямах представа, че толкова хора ме търсят – не съм го направил нарочно“. Това е казал пред репортер на в. „Марица“ издирваният.

Стаматов уточни, че общо за петте дни в спасителната акция са се включили около 100 души, като вчера и днес са излизали по 30-40 души на ден от двете страни на Балкана при изключително тежки климатични условия.

Освен от планинските спасители от Карлово, Тодор бе издирван и от рейнджъри от НП „Централен Балкан“, днес се включи и хеликоптер „Кугър“ на 24-та авиационна база в Крумово. Към хижа „Левски“ преди обяд потеглиха и шестима негови приятели, които дойдоха в Карлово от Русе, каза още Стаматов.

Сигналът към ПСС за изчезването на Тодор Владимиров е подаден в 14.10 часа на 13 декември. Той  бил отседнал със свой приятел в хижа над Сопот в петък вечерта. На следващия ден решили да тръгнат до връх Ботев, но хижарят им казал, че времето се влошава и е неблагоприятно за преходи. Въпреки това Тодор тръгнал сам.

Spread the love