Борисов успокои жителите на Хитрино: Във вторник или сряда се прибирате по домовете си

Filed under: България |

Извозват и осмата цистерна от фаталната композиция

240-12-03-hitrino

Министър-председателят Бойко Борисов разговаря с жителите на село Хитрино и ги информира лично за предприетите действия на властите по бързото обезопасяване на района. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Полицията е изготвила и график за организирано влизане на жители в Хитрино от 10 до 13 часа. Осигурени бяха автобуси, с които се извозват хората, като в рамките на осигурения прозорец за достъп до пострадалото село продължават дейностите по вземане на размери за остъкляване и поставяне на дограми.

Министър-председателят Бойко Борисов разговаря с жителите, които чакаха на пункта за влизане по график и ги увери, че държавата взима всички мерки за бързо възстановяване на щетите от тежкия инцидент. „Искам още веднъж да благодаря на тези над 770 души – пожарникари, полицаи, експерти, които ви помагат, защото работят с голям риск. С общи усилия правим всичко възможно жителите на Хитрино да се върнат в къщите си час по-скоро“, заяви премиерът. Той съобщи, че е получил информация от главен комисар Николай Николов, че се очаква до вторник или сряда хората да се приберат в домовете си. Премиерът Бойко Борисов заедно с директорa на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ гл. комисар Николай Николов, министърa на транспорта Ивайло Московски и кметa на Хитрино Нуридин Исмаил инспектираха на място действията на специализираните екипи, които провеждат операция по извозването на опасните цистерни от дерайлиралия влак в Хитрино.

Вчера сутринта бе транспортирана и осмата цистерна, която вчера бе подготвена за извозване. Продължава работата на пожарните спасители и експертите по подготовка за извеждане и на останалите четири цистерни, сред които и най-рисковата, от която има съмнения за изтичане на газ в течна фаза.

Министърът на транспорта Ивайло Московски съобщи, че при тази цистерна предстоят още няколко манипулации и се надява всичко да приключи успешно. Успоредно с работата на пожарните екипи на мястото на инцидента ще влязат и групи на ВиК и електроразпределителното дружество, като всички останали инфраструктурни съоръжения ще бъдат прегледани за готовност за пускане.

 

Снимка:

Вчера бе извозена и осмата цистерна от Хитрино.

 

Spread the love