Фалстарт! Зверско задръстване заклещи в капан 5000 шофьори за откриването на сезона в Боровец, 400 души блокирани в опашка за лифта, двама скиори се душиха

Filed under: Банско,Новини,Общество,Регион,Самоков |

Николай Иванов от Кюстендил: Организация 0 от страна на община Самоков и „Бороспорт”

Василия Константинова и Георги Кочов от фирмата концесионер, натъкмени със скъпи зимни екипи, позираха за снимки, без да коментират оплакванията

240-01-01-493593821_o

Спортният директор Георги Кочов позира с кмета на Самоков и легендата Пепи Попангелов.

Над 5000 шофьори пълзяха като охлюви в задръстване, достойно за рекордите на Гинес на старта на зимия сезон в Боровец. Над час и половина бяха принудени да чакат шофьорите, за да се придвижат към курорта над Самоков за 120-годишния юбилей и новия ски сезон.

240-01-01-%d1%8e%d0%bb%d0%b8%d0%b0%d0%bd%d0%b0-%d0%b8%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%be%d1%82-%d1%81%d0%be%d1%84%d0%b8%d1%8f

Възмутена от организацията, Юлиана Иванова от София.

240-01-01-1582641773_n

Зверско задръстване по пътя Самоков-София

240-01-01-431186580_n

Репортер на „Вяра“ бе на място. Блокадата от около 5 хил. коли се точеше от Самоков до Боровец. Небивалият интерес бе предизвикан заради евтините ски карти от 5 лв. и лотария за спечелването на 120те сезонни лифт карти. Много шофьори обаче съжалиха, че са тръгнали на път.

240-01-01-1095488565_n

На опашка за четириседалковия лифт се редяха по 300-400 души.

240-01-01-1811033528_n

Гребенчарски, Банчев, Попангелов и Коцов бяха почетени с картон, на който пише: „За постижения и принос в развитието на снежните спортове в Самоков и областта.“

240-01-01-393259007_n

 Голяма част от тях се отказваха и си обърнаха колите към София. Други, които познават добре района, поеха по заледеното и непочистено трасе от с. Бели Искър към Боровец. Там над 50-60 автомобила бяха закъсали в големия сняг и чакаха помощ. Водачите с високопроходими автомобили успяха да се върнат за Самоков и отново се включат в задръстването за Боровец.

240-01-01-1242267279_n

Сцената пред ресторантите

240-01-01-7412516_n

Служителите от полицейски  участък Боровец начело с Янко Рогачев бяха на крак през целия ден.

“Няма измъкване, все едно се озовахме в омагьосан кръг. Пътят през Бели Искър беше неописуем, непочистен, неопесъчен и оттам беше невъзможно да се придвижим до курорта. Коли буксуваха, прегрели двигатели, страшно нещо преживяхме. Всички тези неуредици рушат имиджа на курорта. Фирмата концесионер на ски зоната трябваше да предвиди тази ситуация и да пуснат микробуси, които да извозват скиори от града до пистите”, оплакаха се пред „Вяра“ наши читатели.

„Невъзможно да стигнем навреме. Настроението ни е помрачено. Няма да посетим повече Боровец“, разказа един от чакащите на пътя. Шофьорите и пътниците коментираха, че не им стига въздухът в това чакане. Други пък с огорчение коментираха: „Организация нула от страна на фирмата концесионер „Бороспорт“ и община Самоков. Гърмяха, че курортът бил готов за новия сезон. Това ли е готовността му?“, коментира Николай Иванов от Кюстендил.

Юлияна Иванова от София коментира с огорчение   организацията: “Това е недопустимо, прави се реклама, привличате хора за откриване на сезона, а в същото време няма никаква организация. Седим вече 2 часа в задръстване и не се знае дали ще има място за паркиране, как не ви е срам! Не може да искате сполучлив зимен сезон, без да правите най-малки усилия! Ужасни сте, жалко за хубавия курорт“.

Кристина Мишева също възмутено сподели: „Преди дни си закупих полудневна карта за Боровец, за да се пусна по писта „Ястребец 3”. Пистата бе опасна за каране, като смея да твърдя, че е необработена. Недопустимо е да има само лед и бабуни и въпреки това да се продават полудневни карти за 30 лв. Оплаках се на „Бороспорт”, но отговорът, който получих, бе, че нищо не може да се направи. Голямо разочарование!“

Служителите от полицейски участък Боровец начело с началника Янко Рогачев бяха на крак през целия ден по улиците, като всячески се стараеха да въдворят ред. На входа на курорта те отбиваха движението в посока стария център и Костенец, за да отпушват задръстването. Шефът на полицейски участък Боровец Янко Рогачев изглеждаше притеснен от създалата се ситуация и  апелираше шофьорите да бъдат търпеливи и да не предприемат рискови изпреварвания.

Запалените скиори паркираха колите си покрай главното шосе 2 км преди курорта и крачеха из баира пеш с деца, раници и ски на рамо. Който имаше възможността пък да се добере до курорта, там го чакаше друго предизвикателство – километрични опашки пред всички начални лифт станции в курорта. На опашка за четириседалковия лифт се редяха по 300-400 души. Не беше по-различна ситуацията и на кабинковата въжена линия, което изнерви допълнително хората и ги накара да си тръгнат. Напрежението ескалираше, като някои бързаха да се прередят. Стигна се до скандал на четириседалковата линия заради пререждането, като двама скиори са се хванали за гушите, а лифтаджиите се наложи да ги разтървават. Професионалните скиори имаха възможността за целия ден да се спуснат едва три пъти по трасето. Разочарование настъпи и у туристите след телефонен разговор с инфоцентъра на „Бороспорт”, като разбрали, че трасетата Ситняковски път, Червено знаме частично били отворени, и то само за шейни, а не за скиори. Кабинковата въжена линия беше отворена само за пешеходци, но не и за любителите на белите спортове. Ресторантьори пък от своя страна недоволстваха от това, че точно на този ден заведенията им бяха недостъпни за гостите на курорта заради неуместно поставената сцена непосредствено пред входовете им. “Никой от фирма „Бороспорт” не ни е питал дали сме съгласни сцената да се постави точно пред вратите ни”, коментираха възмутено управители. Музика гърмеше през целия ден в курорта, което изнерви допълнително някои от гостите. Видно бе, че община Самоков и „Бороспорт” с нищо не са съдействали да се подобри организацията за обслужване на туристите в курорта, останаха разочаровани туристите.

Час преди откриването на сезона около сцената се появи изпълнителният директор на фирма „Бороспорт“ АД Василия Константинова заедно със спортния директор Георги Кочов и кмета Владимир Георгиев. Кочов и Константинова бяха пременени в скъпи зимни екипи, позирайки пред фотоапарата на пиара на община Самоков. Те не пожелаха да коментират и дума от безбройните оплаквания на туристите.

На празника бяха отбелязани имена на стари спортни деятели, основоположници на първите просеки, писти и съоръжения в курорта, като Димитър Гребенчарски, Костадин Коцов, Петър Банчев, Михаил Попангелов, а много други лица бяха загърбени, коментираха спортисти от Самоков. Гребенчарски, Банчев Попангелов и Коцов бяха почетени с един картон, на който пише:  „За постижения и принос в развитието на снежните спортове в Самоков и областта.“

Във връзка с този забележителен юбилей самоковската общественост се интересува какви инвестиции са вложени в инфраструктурата в курорта, какво е променено в спортно-техническо отношение и какво е присъствието на самоковци в Боровец?

Според самоковци „Бороспорт” не провежда политика за набиране на качествени ски учители, като ги наричат „Челен отряд“, което се отразявало на нивото на обслужване на туристите в Боровец. Според тях това се дължи на непознаване на спецификата на подбора, обучението и възпитанието на това определящо звено за имиджа на курорта.

Гости на празника бяха министърът на младежта и спорта Красен Кралев, министърът на туризма в оставка Николина Ангелкова. 120 късметлии спечелиха безплатни сезонни карти в специална томбола. Един от печелившите е и Иван Павлов от вестник „Вяра“.

Вили Стоянов и „Брас асоциация”, Поли Генова, DJ Andrey Exx & Diva Vocal от Русия се грижиха за доброто настроение през целия ден. Гостите видяха и премиерата на документалния филм „Боровец на 120“. Атракция за малки и големи бяха фрийстайл демонстрациите на Промо парк „Бороспорт“ и състезанието за най-добър трик. Децата се състезаваха с ретро шейни при лифт „Мартинови бараки“. Малките таланти използваха сутринта, за да покарат със скиор номер 1 Петър Попангелов. Легендата получи подарък статуетка по повод учредяването на фонда „Петър Попангелов и приятели“, който ще набира средства за подпомагане на младите скиори от региона.

 

 

Spread the love

2 коментара за: Фалстарт! Зверско задръстване заклещи в капан 5000 шофьори за откриването на сезона в Боровец, 400 души блокирани в опашка за лифта, двама скиори се душиха

  1. По- време на най – силните туристически сезони в Боровц персоналът на курорта от ръководители до последният работник бяха съставени 99,9% от САМОКОВЦИ ! Кадри произлезли изцяло от местните училища . Сега ни командват некъдърни неспособни и алчни чорбаджии на които нашите месни дупедавци ни продадоха за жълти стотинки !По- онова време децата не чакаха ПЕТТА 5 Лева от Севлиевски ( поредния мошенник дошъл да се облагодетелства от Боровец), ами бяха в планината и тренировъчните зали : БЕЗПЛАТНО !!!!! Ако сега гръдът се развиваше добре и хората имахме доходи над средното ниво , което заслужаваме заради по- суровия живот който ни се налага да водим , щяхме да си направиме сами няколко спортни клуба които срещу малки вложения от всеки от нас да издържаме сами ! Сега обаче тука се навъртат всякакви лешояди които на гърба на ски легенди от Самоков се правят на велики и много загрижени за нас! Спасението е в нашите ръце и то рано или късно ще се случи!

    Николай
    2016/декември/18 at 23:32 PM

  2. Ако бе направен кабинковият лифт от Бельова Черква до Боровец , и паркингите към него този проблем намаше да съществува ! Самоковци , Българи вие трябва да разберете едно много важно нещо!!!! Никоя от държавите около нас и по-на запад няма изгода ние да се развиваме , и за това постоянно ни се пречи със всякакви средства и способи ! Много пари се дават ние да не се развиваме ! Как така Австрия и Швейцария могат да строят нови писти и лифтове а ние сме имали достатъчно !Историята е същата като със правите и кривите краставици !Ако ние не се справиме сами няма кой да ни помогне! Всички видяхте какво се случи със Самоковците на Боровец , и най – вече със техните доходи !!!!! Ако си мислите , че тия 5 лв. от картите ще развият ски спорта във Самоков жестоко се лъжете ! Има много по- лесен начин да се върнат Самоковци по-белите писти на Боровец , които им принадлежат по-право! Там където бащите и дедите ни със доброволен труд са поставили началото на изграждането на ски лифтовете!А ще чакаме подаяния от по 5 лв, за да могат децата ни да карат ски!Няма такова падение скъпи съграждани и съселяни !

    Николай
    2016/декември/18 at 22:41 PM