Съдби: Майката на близнаци с увреждания Русалина Петрова от Кюстендил: Животът ми е ад! С пенсия от 190 лв. синът ми Румен затъна в кредити, подвеждат го да съди ТЕЛК

Filed under: Кюстендил |

Той се влошава, а процентите за инвалидност намаляват, в България няма справедливост, изплака пенсионерката

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Русалина Петрова

Близнаците ми Румен и Роман са родени с физически и умствени увреждания, Румен е с пенсия от 190 лв., но постоянно тегли необезпечени кредити, за да съди ТЕЛК, отчаяна съм, изплака 71-годишната Русалина Кирилова Петрова от кюстендилското село Лозно. Възрастната жена потърси в. „Вяра”, за да разкаже за нелеката си съдба.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Бившата учителка се оплака и от парадокса, че здравословното състояние на сина й Румен се влошава, а процентите за инвалидност, давани от ТЕЛК, намаляват. Жената се е пенсионирала през 1995 г. Има над 30 г. общ трудов стаж, от които повече от 20 г. учителски, пенсията й е само 163 лв. Ето какво разказа пред „Вяра” Русалина:

„Майка съм на двама близнаци с вродено физическо и умствено увреждане. Родени са през 1966 г. с диагноза „детска церебрална парализа – морбус литъл”. Въз основа на стария Закон за социално подпомагане с ЕР на ТЕЛК от 1982 г. им беше отпусната социална пенсия ”пожизнено”. С ЕР на ТЕЛК от 2006 г. пожизненият срок е заменен с 3-годишен срок и 81% трайно намалена работоспособност. След това с ЕР на ТЕЛК от 2007 г. е определена 87% трайно намалена работоспособност с тригодишен срок. Въпреки усилията ми да убедя сина си Румен Иванов Чифлички, че съгласно новия Закон за социално подпомагане ТЕЛК няма законно право да му издаде решение „пожизнено” той вярва на лъжливите и безскрупулни адвокати и води дела – съди ТЕЛК, после НЕЛК. Изпраща жалби до министерства и прокуратура. За целта тегли необезпечени кредити от банки за съдебни такси и хонорари на адвокатите, а пенсията му е под 190 лв. за 87% инвалидност.

Невероятно е, но е факт, че с ЕР от 2011 г. ТЕЛК определя 91% трайно намалена работоспособност с тригодишен срок. За същия срок с ЕР от 2014 г. НЕЛК отменя решението на ТЕЛК и определя 89% намалена работоспособност. При последното преосвидетелстване с ЕР от 2015 г. ТЕЛК определя 87% трайно намалена работоспособност тригодишен срок.

С други думи – здравословното състояние се влошава, а процентите за инвалидност се намаляват?! Другият близнак е с със 100% инвалидност.

Правя всичко по силите си, за да осигуря елементарни условия за живот на синовете ми, но явно не успявам. Отчаяна съм! Сивото ми ежедневие ме убеждава, че в моята държава няма морал, няма справедливост, няма я и прехвалената от политиците ни демокрация!

Очаквам адвокатите и банкерите да преосмислят действията си по отношение на хора с очевидно физическо и умствено увреждане, каквито са синовете ми Румен и Роман Иванови Чифлички.

Съпругът ми е на легло, някак си се оправям и с неговата пенсия, не искам пари от никого, искам само адвокати и банкери да оставят децата ми на мира, защото животът ми е ад”, сподели 71-годишната жена.

Spread the love