Младата надежда на „Беласица” Валентин Костов: Мечтая да влезем в професионалната група и да играя мачове на НСБ „Цар Самуил”, искам един ден да облека фланелката на „Лудогорец” и националния отбор

Filed under: Спорт |

 

242-13-01-64257868772_n

Валентин Иванов Костов е роден на 27 март 1997 година. Треньорът на ФК „Калабак” – село Самуилово Стоил Тролиев го завежда за първи път на футболния терен. Кратък е престоят в Калабак, защото на 12 години по време на контролна среща с  отбора на „Пирин 2001” е бил забелязан от благоевградските футболни специалисти Александър Царевски и Росен Пашов и естествено е привлечен да играе при тях. На 17-годишна възраст по време на зимната подготовка е поканен от столичния „Славия”, където в продължение на две години се готви под ръководството на треньорите Ивайло Семерджиев, Владимир Иванов-Фугата – сега старши треньор на мъжкия отбор на клуба, и Петко Петков – в момента член на треньорския щаб на „Лудогорец” (Разград). От лятото на 2015 година облича фланелката на мъжкия отбор на ОФК „Беласица”, където негови треньори последователно са Васил Чергов, Ангел Славков и в момента Николай Димитров. През 2013 година селекционерът на U-17 Александър Димитров го поканва в юношеския национален отбор. През 2016 година е участник в аматьорския национален отбор, като играе в мачовете срещу Сан Марино и Босна и Херцеговина под ръководството на селекционера Иво Тренчев.

242-13-01-300584579487_n

-Каква е за теб отиващата си 2016 година?

-Успешна, защото взех участие във всички официални мачове с фланелката на „Беласица” (Петрич). Бях част от аматьорския национален отбор. Надявам се да продължи израстването ми във футболната кариера.

-Кой от досегашните треньори даде най-много за оформянето ти като футболист?

-Петко Петков в „Славия”, Александър Царевски в „Пирин-2001”, Ангел Славков в „Беласица” и сега Николай Димитров.

-Най-силните и най-неудачните ти мачове с фланелката на „Беласица”?

-Най-силният ми мач в „Беласица” според мен беше срещу отбора на „Ботев” (Ихтиман), надигравайки костеливия домакин по категоричен начин, спечелвайки трите точки. Най-неудачните срещи бяха срещу „Балкан” (Ботевград) и „Свобода” (Пещера), където вместо по три спечелихме по една точка, като позволихме изравняване в самия край на мачовете. Не се представихме на ниво и като домакини срещу „Хебър” (Пазарджик) и „Рилски спортист” (Самоков). Ако бяхме мобилизирани до последния съдийски сигнал, нямаше да се стигне до лесно загубени точки и сега щяхме да бъдем едноличен лидер в групата, и то с преднина от четири точки.

-Би ли изразил мнението си за треньорите ти в „Беласица”?

-Васил Чергов ми даде шанс за изява в мъжкия отбор. Добър човек и треньор, но явно липсата на достатъчен опит при мъжете от такава група си каза думата. Не можа да ни подготви пълноценно физически и това оказа влияние на постигнатите резултати, губейки срещите винаги през втората им част.

Ангел Славков е изключително добър треньор и човек. Държеше се с нас, футболистите, като приятел, помагаше на всеки, когато трябва. Именно при него почувствах израстване, защото ми показа някои основни моменти как да се противопоставям като защитник срещу нападателите с различни качества. Никога няма да забравя, когато изненадващо преди мача с „Рилски спортист” (Самоков) обяви, че за последно сме заедно. Това беше истински шок за мен и колегите, всички се разстроихме, защото почувствахме, че губим един голям футболен специалист и невероятен педагог. Ненапразно в момента е в треньорския щаб на отбор от „А” група – „Локомотив” (Горна Оряховица).

Николай Димитров е опитен треньор. Явно е взел доста неща от легендарни футболисти, сега треньори, работейки в „Литекс” с футболист №1 за всички времена Христо Стоичков. Той доразви започнатото от Ангел Славков. Набляга повече на тактическите занимания, което беше наша стара слабост. Ако през 2017 година НСБ „Цар Самуил” бъде на наше разположение, ние със сигурност ще бъдем новият член на втора лига.

-Кой беше най-силният отбор в ЮВГ?

-„Струмска слава” (Радомир) показаха много модерен и нападателен футбол. Изпуснахме ги, честно казано, защото при 1:0 за нас направихме невероятен пропуск за 2:0 и това сякаш беше решаващият момент за нас. През втората част не бяхме на нужното равнище, допуснахме изравняване на резултата, а с това и загуба на две точки.

-Какво липсва на „Беласица” да бъде най-добрият отбор напролет?

-Засилване конкуренцията на всички постове. Редно е треньорският щаб и ръководството на клуба да преценят какво трябва на отбора, защото моята задача е да давам всичко от себе си на терена.

-Какво е мнението ти за привличане на футболисти отвън? Възможно ли е с наличните футболисти отборът да е конкурентен на тези от втора лига?

-Мечтата на всеки един клуб е представителния тим да бъде изграден от местни момчета. Повечето от наличните футболисти имат нужните качества. Възможно е напролет старши треньорът Николай Димитров и неговите помощници да доразвият нещата. В никакъв случай не бива да подценяваме противниковите отбори, независимо срещу кого и къде играем.

-Кои са твоите идоли във футбола?

-Димитър Бербатов, Натанаел от „Лудогорец” (Разград) и Неманя Видич – бивш състезател на „Манчестер Юнайтед”.

-Любими отбори?

-„Беласица” и „Манчестер Юнайтед”.

-Несбъднати мечти?

-Надявам се с фланелката на „Беласица” да достигна до професионалния футбол и да играя мачове на НСБ „Цар Самуил” при изпълнени трибуни, както е било преди години. Аз съм на 19 години и ще бъда истински щастлив, ако бъда поканен от селекционера на U-21, фланеклата на „Лудогорец” (Разград), по-късно в А-отбора на България и дай Боже да облека червената фланелка на „Манчестер Юнайтед”.

-Къде ще прекараш предстоящите празници и какво си пожела за 2017 година?

-Коледните празници със семейството ми, новогодишните – с приятели. Най-важното е да съм жив и здрав и да заиграем с колегите във втора лига, както и да се запиша да уча във ВУЗ.

-Какво ще пожелаеш на феновете на „Бела”?

-Да се увеличават редиците им и голяма благодарност на тези, които ни подкрепят навсякъде. Обещавам им да направя всичко възможно да поведа колегите напролет към заветната цел – влизане в професионалната група от есента.

-Мотото ти в живота?

-Никога не се предавай и давай всичко от себе си.

242-13-01-849706_n 242-13-01-709887762_n 242-13-01-783928773_5819813613934415735_n

Spread the love