Огнен ад с щети за хиляди левове в Блгоевград: Пожар погълна покрива на хотел “Орбита”, стаите са наводнени, собственикът Ив. Чапов: Връщаме парите за резервации, слава Богу няма пострадали

Filed under: Благоевград |

Шефът на огнеборците Георги Пармаков: Гасенето бе изключително трудно, пламъците са тръгнали от подпокривното пространство

242-01-01-11

Пожар бушува в хотелски комплекс “Орбита” край Благоевград и изпепели покрива му.

Страшен пожар вилня в хотелски комплекс “Орбита” край Благоевград, собственост на енергийния бос Иван Чапов. Огнените езици погълнаха по-голямата част от покрива на сградата. Сигналът за инцидента е подаден около 07,40 часа вчера сутринта.

186-01-00 Иван Чапов.jpeg

Иван Чапов

Пламъците са обхванали покрива на сградата, щетите възлизат на хиляди левове, за щастие обаче пострадали хора няма. Пет екипа на РСПБЗН-Благоевград се включиха в гасенето на огъня, а според запознати само бързата и адекватна реакция от страна на огнеборците е спасила хотелския комплекс от пълно изгаряне. Източници на „Вяра” разкриха, че първоначално два екипа пожарникари се отзовали на подадения за пожара сигнал.

242-01-01-fe

След като видели обаче на място тревожната ситуация, огнеборците повикали още два екипа свои колеги. Шефът на пожарната служба в Благоевград Георги Пармаков коментира, че гасенето на огъня било изключително трудно и опасно. „Пламъците се гасяха от колегите със специална автомеханична стълба, тъй като водата свършвала много бързо. Огънят се гасеше от въздуха със специален кран”, лаконичен бе той. „Причините за възникналото бедствие все още са неясни. Към момента се знае, че огънят е тръгнал от подпокривното пространство“, заключи Георги Пармаков. Малко след 12 часа на обед вчера огненият ад бе овладян от пожарникарите напълно. За щастие по време на инцидента в хотела не е имало хора, а персоналът е евакуиран от сградата буквално за минути. „Заради гасенето на покрива са наводнени стаите на последния етаж, наводнени стаи има и на третия етаж. Размерът на материалните щети тепърва ще се изяснява с точност. Връщаме парите от резервациите за коледните и новогодишни тържества”, категоричен бе собственикът Иван Чапов, който сдържано заяви още: „В живота всичко се случва, никой няма застраховка за нищо. Лошата новина е, че се случи преди празниците, а добрата – че няма пострадали хора. Случват се такива неща, но не трябва да се забравя, че има и много по-страшни, виждате какво стана в Берлин онази вечер, ами хората в Хитрино, за тях какво да кажем?”, подчерта Иван Чапов. Припомняме, че той закупи хотел „Орбита” преди две години и инвестира много средства за неговото обновяване. Присъствието му там веднага даде резултат и хотелът заработи на пълни обороти. През м. октомври тази година пък Иван Чапов закупи и хотелски комплекс „Катарино“ край Разлог. Към момента там тече усилен ремонт за пълното реновиране и обновяване на сградата. Идеята на собственика на хидроенергийната компания HEC Иван Чапов е „Катарино” да стане модерен и луксозен хотелски комплекс. „Разлог е атрактивна туристическа дестинация, комплексът дълги години е една от най-значимите бази за развитието на туризма в района”, убеден е Иван Чапов.

 

Spread the love