Бившите затворници Стоил и Златил: Монасите от Копиловци ни изгониха преди Бъдни вечер, игуменът Кассиан отказа да даде пари за спазмалгон

Filed under: Кюстендил,Общество |

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Стоил Теменужков

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Златил Михайлов

Бившите затворници Стоил Теменужков и Златил Михайлов останаха без покрив над главата точно пред Бъдни вечер, след като монасите от манастира „Благовещение“ в кюстендилското село Копиловци ги изгонили. Стоил и Златил намирали препитание в обителта от месец май т.г.

244-01-04-%d0%b8%d0%b3%d1%83%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d1%8a%d1%82-%d0%ba%d0%b0%d1%81%d1%81%d0%b8%d0%b0%d0%bd

Игумен Кассиан

 

До изгонването на бившите затворници се стигнало, след като игуменът Кассиан отказал да плати на Стоил за медикаменти. „Прилоша ми много, наложи се да извикат екип на Спешния център, който ми предписа лекарства. Трябваше да си купя спазмалгон, тъй като ми установиха херния. Нямах пари, единствено един от отците се смили над мен и ми даде 10 лева. Каза, че не сме желани и да си намерим подслон на друго място. Игуменът Кассиан пък уточни, че храм „Благовещение“ се издържал единствено от отглежданите овощни дръвчета. Предложи ни да си търсим препитание в Нови хан при отец Иван“, сподели Стоил Теменужков. Младият мъж е израснал и отгледан от свещеник в Кюстендилското село Драговищица. За съжаление обаче неговият настойник вече не е между живите. Бившият затворник трудно ще оцелее и в столицата, където са му необходими пари за квартира, но така и да покрива ежедневните си нужди от храна, сподели притесненията си той. „Не знам какво да правя и на коя врата да почукам, приют за бездомни не се намира и сега с приятеля ми Златил оставаме на улицата. Здравословно не съм добре, знаете, че претърпях една операция, след като гълтах запалки в бобовдолския затвор“, припомня бившият затворник. Той е прекарал 10 месеца в затвора за кражба на 2 хляба, една баничка и един салам. В софийския затвор, където го карат след осъдителната присъда в Асеновград, той прави още няколко опита за самоубийство. Опитва се да реже вените на ръцете и краката си със стъкла от счупени прозорци и да се беси на колана си. Стоил Теменужков се надява след празниците на среща с кюстендилския градоначалник Петър Паунов, на когото да разкаже съдбата си.

 

 

Spread the love