Българите № 1 на „Хляб и музика” в Милано, дупничанките Даниела Стоичкова и Биляна Данчева сготвиха шкембе чорба, Ваня Кудева и „Нашенки” пяха шопски песни

Filed under: Дупница,Сапарева баня |

 

244-01-03-1208_oФолклорна група „Нашенци” с ръководители Калинка Георгиева и Мая Цонева от Благоевград и хор „Нашенки” с ръководител певицата Ваня Кудева от Сапарево спретнаха уникална Българска вечер в Милано.

244-01-03-%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%89%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%b3%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d1%81-%d1%85%d0%bb%d0%bb%d1%8f%d0%b1-%d0%b8-%d0%bc%d0%b5%d0%b4 244-01-03-7978_o

„Участвахме в проект на община Милано, наречен „Хляб и музика”, който се провежда няколко поредни години. Участваха асоциации на различни народности, представени в Милано. За първи път и нашата страна имаше представител.

244-01-03-942_o

Подготвихме богато меню от над 15 ястия: мусака, баница, шкембе чорба, шопска салата и др. Освен това групата по народни танци представи програма от няколко танца и песни, с които да покаже на над 120-те гости красотата на нашата народна музика. Получихме оценка 10 и официално бяхме обявени за най-добре представилата се асоциация от организаторите”, разказаха от Асоциацията за българска култура в италианския град.

„Ваня Кудева от с. Сапарево е музикален педагог на хора по народно пеене. Даниела Стоичкова от с. Бистрица и Биляна Данчева от Дупница приготвиха гозбите заедно с двама готвачи от Милано, които имат квалификация за професионален готвач и следваха техните напътствия за приготвяне на българските традиционни гозби. Калинка Георгиева е една от преподавателките, а Мая Цонева е от Благоевград. Виктория Исталиянова и Радослава Недялкова са от гр. Сапарева баня, като те са в ръководството на асоциацията”, разказаха още нашенците в Италия.

Гостите останали изумени от богатото меню, в което имало баница с тиква, сирене и праз лук, луканки, суджуци, пълнени чушки и сарми, печена тиква с орехи и мед, пържени хапки от кашкавал и пилешко месо, сачове и таратор… Всеки гост получи за подарък ръчно декорирана дървена лъжица.

Групата за народни танци „Нашенци” представи танци от повечето фолклорни области на около 300 метра от известната катедрала Дуомо в Милано. Хорът, ръководен от Ваня Кудева, представи две шопски песни, както и песни, разработени за хорово пеене на 4 гласа. „Наши гости бяха и консул Весела Иванова, кметът на Чернуско и госпожа Теранова от община Милано, както и много италиански приятели”, казаха още от асоциацията.

В инициативата „Хляб и музика”, организирана от община Милано, участваха общо 13 асоциации от 5 континента, а самото събитие беше открито с готварско шоу, на което 5-има мастър шефове представиха националните си ястия.

Асоциацията за българска култура съществува от 2014 година в Милано и представя нашите традиции на миланска сцена. Освен народните танци и народното пеене предлагаме и уроци по български език за чужденци. Много съпрузи от смесени бракове се записват при нас на уроци, споделиха от асоциацията.

 

 

Spread the love