Питката за Бъдни вечер в кюстендилското село Драговищица замесват с мълчана вода

Filed under: Кюстендил |

Бай Димчо показа как на греяната ракия в Кюстендилско се прави т.нар. „запръжка”

mitova-3-centar2

Здравка Таскова

Замесване на обредни хлябове и варене на греяна ракия показаха членовете на читалище „Славчо Темкин“ в село Драговищица. Така те пресъздадоха подготовката за празничната трапеза на Бъдни вечер.

Най-важното за Бъдни вечер е замесването на обредните хлябове, което започва още от рано сутринта. Тогава най-младите момичета носят „мълчана” вода, тоест не проговарят по пътя. С нея домакинята замесва кръгла пита, наричана боговица или бъдняк. Вътре слага сребърна пара, бобено зърно, царевица, дъбова клонка и пъпка от плодно дърво, разказват жените от село Драговищица.

mitova-3-centar1

Бай Димчо

Отгоре питата се украсява с плодове, жита и кръстове от тесто, които трябва да донесат благополучие. От подготовката на хлябовете се изключват само момите за женене, за да не отнесат със себе си плодородието, ако напуснат дома.

По традиция на Бъдни вечер на трапезата присъстват 9 ястия,тъй като Дева Мария носи в утробата си 9 месеца Божия Син Исус Христос. Освен пита с късмети друго от задължителните ястия за Кюстендилския край е шарената пита. “Слагането на късметите става с наричане, а това са паричката, дъбовата клонка, боб, царевица и пъпка от плодно дърво. Това са символи, които показват какво ние искаме от Бога. Паричката е символ на имане, бобовото зърно е за берекет, царевицата е за храната на животните, а дъбовата клечка е за здраве в дома. Пъпката от плодното дърво е, за да има много плодове. Хората навремето са били мъдри, нищо че не са били толкова учени, но животът тогава ги е учел”, каза Здравка Таскова от село Драговищица.

Греяната ракия също е основна част от трапезата за Бъдни вечер. Бай Димчо показа един от традиционните за Кюстендилския край начини за приготвяне на греяна ракия.

Малко са хората, които знаят, че на греяната ракия в Кюстендилско се прави така наречената „запръжка”. Това става с нагрята маша, с която се захваща бучка захар, а при топенето на захарта капките падат в съда с ракия. Така тя се оцветява и придобива кехлибарен оттенък.

Spread the love