ВиК шефката инж. Росица Димитрова: Инвестирахме 2,5 млн. лв. в модерницазия на мрежата в Благоевград, за 2017 г. са заделени   4,173 млн. лв.

Filed under: Благоевград |

Нередовните платци намаляват, съкращения не се предвиждат

245-02-01-dimitrova1

Инж. Росица Димитрова

Над 2,5 млн. лева са инвестирани през 2016 г. в реконструкция, модернизация и автоматизация на водопроводната мрежа и съоръженията, които ВиК-Благоевград стопанисва на територията на десетте общини от област Благоевград. Това съобщи на   пресконференция вчера управителят на ВиК – Благоевград инж. Росица Димитрова.

„Инвестиционната ни програма е изпълнена на 90%, което е много добър резултат предвид ограниченото време, с което разполагахме, и това, че я реализирахме със собствени сили и средства“, каза инж. Димитрова. В дружеството работят 533-ма служители и работници, съкращения не се предвиждат.

1748 аварии са станали през тази година на територията на регионалните поделения в Благоевград, Разлог и Гоце Делчев. Най-много са тези на улични водопроводи – близо 900, и на водопроводни отклонения – 424. Значително по-малко са канализационните – едва 62.

Печалбата за финансовата 2016 г. все още се изчислява. Размерът й ще стане ясен в края на януари. С постановление на Министерския съвет миналогодишната печалба е била реинвестирана.

450 000 лева са натрупани от длъжници – физически и юридически лица.

Черният списък обаче постепенно се свива, тъй като в последните години фирмите започват да чистят дълговете си. В ромската махала на Благоевград например имаме домакинство с над 4000 лева неплатени сметки, които вече се погасяват разсрочено“, даде пример Димитрова.

Тя призна, че остава проблемът с ромите в Гърмен, които отказват да плащат за вода. Част от задълженията им поема кметската администрация. В общината е критична и ситуацията с водоподаването.

„Бяхме на ръба на воден режим, но се надяваме с падането на валежи от дъжд и сняг ситуацията да се подобри. За съжаление сме зависими от природните условия и водоизточниците, защото основното подаване е гравитачно“, каза управителката на ВиК.

Тя е оптимист за бъдещето на Асоциацията по ВиК в Пиринско въпреки отказа на двете общини Кресна и Сандански да се присъединят към нея.

В предстоящия период е предвидено 20% увеличение на цената на водата. Много важно е да разберат потребителите, че не цената на водата се увеличава, а цената на услугата, обясни Димитрова.
Бизнес планът на дружеството за предстоящия 5-годишен регулаторен период – 2017-2021 г., вече е подаден в КЕВР. Предстои одобрението му.

Планираните инвестиции през 2017 г. са в размер на 4 173 000 лева, което е с близо 67% повече от тазгодишните.

 

 

Spread the love