Поне шест души са живи в затрупания от лавина хотел в Италия

Filed under: Новини,Свят |

lavina-1

Момент от първите спасителни работи

Шест души са били открити живи в затрупания от лавина хотел в Централна Италия, предаде „Интерфакс“.
Източник на вестта е италианската противопожарна служба, която също е мобилизирана за драмата в снега.
Пряк достъп до оцелели няма, беше ясно около 13 ч днес по българско време. Спасителните екипи са установили телефонна връзка с тези хора.
За предстоящата евакуация на живите са пратени хеликоптери.
Междувременно спасителите се мъчат, колкото може по-бързо да се преборят с хилядите тонове сняг, сринат от земен трус върху зданието.
30-ина души се водеха изчезнали, след като лавината разби хотела в сряда следобед.
Досега бяха извадени две тела, а други са локализирани.
Стават известни и нови подробности за трагедията; те подсказват защо издирването върви (отстрани погледнато) толкова бавно.
Пръв сигнал за бедствието са дали двама гости на хотела, които в момента на удара са били извън него. Те пратили с телефоните си съобщение „Помогнете! Умираме от студ.“
Към мястото първите спасители пристигнали на ски около 4 часа сутринта по местно време. Хората, изпратили сигнала, били спасени.
От самия хотел прониквала светлина, но гласове не се чували.
Едва след разчистване на затрупаните от сняг пътища, към мястото на драмата можела да стигне и техника, включително армейска.
За включване на тежки военни влекачи „Катърпилър“, съобщи днес преди обяд АФП.

Огромната снежна маса не само затрупала сградата, но я и изместила с 10-ина метра. Със сняг и различни отломки били задръстени коридори и стълбища.
БНР съобщи за започнало разследване за непредумишлено убийство заради закъсняла с 2 часа след първите съобщения реакция на спасителните екипи, както и заради липса на предупреждение за опасност от лавини.

Spread the love