Най-подходящите храни за пости са ядките, плодове, маслините, зеленчуците, варивата

Filed under: Здраве |

 

Преди Великден трябва да избягваме гнева, обидите, клюките, да се стремим да правим повече добри дела

34-09-03-_

От понеделник вярващите християни спират консумацията на месо в очакване на великденския пост. Той започва след Сирни Заговезни, когато се спират всякакви животински продукти. Как да постим здравословно, така че да не лишаваме организма си от важни храни и кои са най-честите грешки при 40-дневното въздържание, съветват експерти пред БНТ.

Постенето и най-вече отказването от месо ни подготвя за лятното приемане на растителна храна, а тя ни прави по-жизнени, изпълнени с любов и милосърдие. Много хора обаче се плашат от дългите пости, защото ги свързват с лишение от любими храни и отслабване на организма. Най-подходящите храни за пости са ядките, пресните и сушени плодове, маслините, зеленчуците, варивата. Не по-малко предпочитани са пресните салати, спанакът, копривата. Тестените храни са без яйца и мляко, алкохолът се изключва.34-09-03-%d0%b4-%d1%80-%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b8%d0%bd-%d1%86%d0%be%d0%bd%d0%b5%d0%b2-%d0%b3%d0%b0%d1%81%d1%82%d1%80%d0%be%d0%b5%d0%bd%d1%82%d0%b5%d1%80%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b3 34-09-03-%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%80%d0%be%d0%ba%d1%8a%d1%82-%d0%bc%d0%be%d0%b8%d1%81%d0%b5%d0%b9Според диетолозите добре подбраното и правилно комбинирано растително меню е по-пълноценна и лесноусвоима храна за организма от месните и млечните продукти. С постите трябва да внимават единствено хората със здравословни проблеми. „Много хора имат хронични заболявания на храносмилателната система, които не са съвместими с постенето – примерно чревни заболявания, колити, дразнимо дебело черво. При тях постенето не е желателно, защото може да доведе до допълнително дразнене на дебелото черво”, посочва д-р Радин Цонев – гастроентеролог.
Една от грешките при постенето е липсата на разнообразие, а също така и неправилното захранване след това и обилното хапване по Великден, което силно товари организма. Проверката из магазини показа, че с наближаването на постите се увеличава търсенето на растителни храни и биопродукти.
„Боб, маслини и киноа от варивата – това най-много се купува. После са другите продукти – елда, нахут, леща”, обяснява Ивелин Манолски – управител на биомагазин.
Християнските пости са още от времето на пророка Мойсей, който 40 дни постил в пустинята. Същото сторил и Исус Христос. За християните най-значим е великденският пост, полезен за тялото и за душата.

Постите са не само въздържание от храна. Целта им е и духовното ни израстване. Затова преди Великден максимално трябва да избягваме гнева, обидите, осъждането на другите и да се опитаме да правим повече добри дела. Така ще се подготвим за посрещането на Светлото Христово Възкресение.

Spread the love