Обвиниха в убийство студента по право в Благоевград Йоан Матев, полиция претърсва стаята му в общежитията

Filed under: Актуално от днес,Благоевград |

 Съквартирантът Любослав Виденов: Не съм и подозирал, че е извършил подобно нещо, бяхме приятели

Студенти: На входа на общежитието имаше снимка на издирвания за убийството в Борисовата градина младеж

38-04-01-%d0%b9%d0%be%d0%b0%d0%bd-%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%b2

Студентът в Благоевград Йоан Матев е обвинен за убийството на 15-годишня Георги в Борисовата градина. Полицаи обискирали вчера стаята на обвинения в убийството в студентското общежитие на ЮЗУ-Благоевград. Той живеел там със съквартирант. През декември в края на семестъра Йоан си тръгнал за София и повече не се е връщал. Прокуратурата смята, че е открила ножа, с който беше извършено убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина преди 2 години. По думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова е разпитан човек, който не само е потвърдил извършителя на престъплението, но и е посочил мястото, където се намира ножът.

38-04-01По непотвърдени данни е възможно свидетелят да е брат му. „Снощи бе установено, че на посоченото от свидетеля място има нож. Намерихме оръжието, с което е извършено убийството“, уточни Арнаудова. Все още ДНК експертизата на ножа не е готова. Задържаният се казва Йоан Матев, на 19 години. Повдигнато му е обвинение и е задържан за 72 часа. Той е студент по право в Благоевградския университет. Възползвал се е от правото си да не дава обяснения за момента. Според властите той е сменял вида си няколко пъти по време на шестмесечното наблюдение. Той е отслабвал и надебелявал, пускал си е дълга коса и брада. По време на престъплението е бил на 17 години. Според закона, ако бъде признат за виновен, той ще бъде съден като непълнолетен и може да получи наказание от 2 до 8 години.

Йоан Матев се е настанил в Първо студентско общежитие на Югозападния университет в края на септември миналата година. За последно обаче там са го видели през декември, когато се е изнесъл от стаята си. От ръководството на общежитието казаха, че младежът не е създавал сериозни проблеми, пише БНТ.

Биле Евтимов – председател на Първо студентско общежитие към ЮЗУ: „Такива дребни работи – тропания, чукания по стаите и това е. Нямаше нищо друго като оплаквания. Никога няма да кажеш, че нещо е направил.” Най-изненадан от задържането на Йоан останал съквартирантът му, когато полицаи влезли, за да направят обиск на стаята им. Не открили обаче нищо, защото там нямало вещи на Йоан. Любослав Виденов – съквартирант на Йоан Матев: „Нищо лошо не мога да кажа допреди малко, докато разбрах, че го издирват за такова нещо. Не съм и подозирал даже. Добре се държеше, приятели си бяхме.” Студенти казаха, че доскоро на табло на входа на общежитието е имало снимка на издирвания за убийството в Борисовата градина младеж. Никой от тях обаче не е познал, че това е Йоан, защото той бил променен и изглеждал по доста различен начин.

 

Spread the love