(ВИДЕО) Ексминистър Николина Ангелкова разкри в Дупница възможностите за финансиране на туризма в Югозапада, обяви: С Антонио Бандерас бяхме в Сапарева баня, ахна пред Гейзера  

На 100 дка разгръщаме проект за 50 млн. лв. в Кюстендил с 2 хотела и атракциони, 300 души ще намерят работа, заяви водачът на листата на ГЕРБ в Кюстендил Кирил Калфин

След лежерни бани в Кюстендил или Сапарева баня предлагаме разходка до Рилския манастир или до Скрино, реалност е и изграждането на ски атракциони в Рила край Дупница, каза Ивайло Константинов45-01-01-2532_n

Ивайло Константинов, Николина Ангелкова, Кирил Калфин и Методи Чимев.

„Нашата идея по обединяването в общ маршрут на общините Сапарева баня, Бобошево, Рила, Кочериново, Дупница и Кюстендил, като предложим уникална комбинация от СПА, религиозен, етно и културен туризъм, не е хипотеза, ние ще осъществим тази уникална идея, с която да задоволим всеки вкус. Не съществува въпросът „Може ли това да се случи?”, това обяви бизнесменът кандидат-депутат от ГЕРБ Ивайло Константинов на среща с хотелиери от областта в Дупница. На срещата присъства и министърът на туризма от кабинета „Борисов 2” Николина Ангелкова, която е водач на листата на ГЕРБ за София област.

45-01-01-710

Водачът на листата на партията за област Кюстендил Кирил Калфин хвърли бомбата, че ГЕРБ в областта са готови с проект за 50 млн. лв., който ще „улови” минералната вода в Града под Хисарлъка и ще даде хляб на 300 души.

„Имаме минерална вода, която не оползотворяваме оптимално, можем повече. Кюстендил винаги е бил балнеоложки център и градът трябва да продължи да се развива в тази посока. В тази връзка в Кюстендил имаме един инвестиционен проект за публично-частно партньорство. Този проект е на площ от над 100 декара и предвижда построяването на два хотела, атракциони и търговски обект. Той е с готова проектосметна документация. Стойността на проекта е около 50 млн. лв. Ще бъдат осигурени около 300 работни места“, разясни Калфин и добави: „Политическа партия ГЕРБ е единствената партия, която отделя такова внимание на сектор „Туризъм“ и има визия за развитието му. С рекордните за България резултати по брой чуждестранни туристи и по приходи за страната постигнахме и по-ускорено развитие за икономиката, а това са повече работни места и повече доходи. Това дава отражение в заплатите и в социалната сфера като цяло.

45-01-01-745 45-01-01-751

Един от основните приоритети в работата ми ще продължи да бъде оптималното разгръщане на балнео- и СПА туризма в нашия регион. Когато говорим за региона ни, за Кюстендилска област, смятам, че сме на едно възлово място, едно прекрасно място, което не е доразвито. Кюстендил, Сапарева баня, Рила и Рилският манастир като дестинации имат още огромен потенциал и ще продължат да се развиват.

Знаете, че няма делегация, която да е пристигнала в София и да не е заведена в Рилския манастир. Затова през изминалия мандат за нас беше приоритетно да обновим пътя, водещ до манастира. За да се направи възловият път от Рила до Рилския манастир, бяха вложени 14 млн. Това не го направиха много преди нас управляващи правителства“, обясни Кирил Калфин.

„Хотелиери от Сапарева баня се оплакват, че гостите им трудно се задържат повече от три дни”, уточни вторият в листата на ГЕРБ за областта Ивайло Константинов и хвърли в залата решението на проблема: „Ще ги задържим, защото планираме да създадем допълнителни атракциони, които да забавляват гостите. На наша територия е една от емблемите на България – Рилският манастир, както и бобошевското село Скрино – родно място на покровителя на община Дупница и цялата страна св. Иван Рилски. Там има прекрасен манастир, който за съжаление е малко известен на хората извън областта.

И не е само това. Представете си само – след лежерни бани в Кюстендил или Сапарева баня ние може да предложим на туристите не само разходка до Рилския манастир или село Скрино, но и да стъпят на пътя, по който са пренесени мощите на св. Иван Рилски. Разполагаме и с леглова база, особено в Сапарева баня и Кюстендил. Но ни липсва рекламата. Над нас се извисява най-високата, алпийска част на Рила. И там могат да бъдат реализирани атракциони за ски забавления – още един бонус към почивката. И това е напълно осъществима идея, тъй като земите в подножието на Рила са общински и разполагаме с тях. Веднага може да ги предложим на инвеститори. Разполагаме също така и с приятелството на Николина Ангелкова, която, дано да стане министър отново, ни обещава безрезервната си подкрепа. Всичко останало е в главите и ръцете ни, трябва само да го направим и не говорим за чудеса, а за работа”, каза Константинов.

„Хотелиерите по малките населени места, като Сапарева баня, Костенец, Рила, Бобошево, Самоков, могат да бъдат подпомогнати финансово освен чрез Програмата за развитие на селските региони и чрез програма „Иновации и конкурентоспособност”, която е предназначена за частния сектор”, заяви Николина Ангелкова. Тя разкри още: „Трябва да се върви по пътя на публично-частното партньорство. Топката е в ръцете на общинарите. Те трябва да преценят кои са стратегическите места за развитие на туризма и да отдадат тези терени на инвеститорите, които да построят вила, хотел…

Голям ресурс са минералните извори, които в Кюстендилска област са в изобилие. Те също могат да бъдат обект на публично-частно партньорство. В края на кабинета „Борисов 2” ние стартирахме програмата за управление на минералните води. Според нея всяка една община може да кандидатства по тази програма, като 50% се финансира от Министерство на околната среда и водите. Останалите може да дойдат по линията на публично-частното партньорство. Така водата се отвежда до съответния хотел. Ако общината изцяло управлява извора, тези 50% финансиране се дават от общината, но лихвата за тях се осребрява от МОСВ. Създадохме тази пилотна програма, ако гражданите ни гласуват доверие за нов мандат, сме готови да я разгърнем.

Проектът на Ивайло Константинов за обединяването на природните богатства на общините в региона в един общ туристически проект ще ползва не само строителните предприемачи, хотелиерите, но ще раздвижи цялата икономика. Това означава нови работни места, построяването на хотелите и идването на туристите означава нужда от храни, което е финансова инжекция за хранително-вкусовата промишленост, транспортния бизнес. Всички тези дейности са свързани. Важно е тази инициатива да се популяризира, аз съм готова да се ангажирам с това. Целта е туристите не само да дойдат, но и да се върнат.”

Бившият министър Ангелкова заяви по време на срещата, че ще работи за съвместни проекти между Дупница, Кюстендил, Червен брег, Самоков, Сапарева баня, Белчин баня, Самоков и Костинброд, които да популяризират културното и историческо наследство. „По този начин ще се привличат много повече туристи и инвеститори в региона, също така ще се рекламират дестинациите“, каза тя.

Ангелкова посочи, че Рилският манастир като дестинация трябва да бъде използван максимално. „Важно е, че той е на територията на област Кюстендил и трябва да се използва като двигател, който да дърпа туристи. С тази инициатива, която вие сте започнали, аз предлагам да включим и някои общини от София област. Така ще създадем един цялостен туристически продукт и цялата област Кюстендил може да се развива като привлекателна дестинация“, посочи Ангелкова. Тя подчерта още, че голям процент от чужденците свързват България с Рилския манастир. „Целта на този мащабен проект е, когато туристите дойдат в област Кюстендил, да останат тук малко по-дълго и да се вливат средства в местната икономика. Също и всеки един, който извършва някакъв бизнес, този проект ще го касае. Поемам ангажимент да съдействам тази инициатива да се популяризира“, обеща тя.

„Със сигурност може да разчитате на мен и на моята експертиза за това, което сте започнал, за да видим този продукт на 100% завършен. Дай Боже съвсем скоро да се поздравим с изграждането на една такава дестинация“, заяви бившият министър към Константинов и присъстващите в залата.

Тя посочи, че в следващ управленски мандат на ГЕРБ ще бъде заложен специален фонд, програма за туристическа инфраструктура и социализация. По думите й чрез плана ще се финансира изграждането на инфраструктура, свързана с туристическите обекти и курорти, за които не е осигурено друго финансиране. Ангелкова посочи, че по тази програма общини като Дупница ще могат да кандидатстват за такова финансиране, за да реализират туристическия продукт.

По време на срещата ексминистър Ангелкова заяви, че привличането на световноизвестни актьори в България е една индиректна и изключително важна реклама за страната. „С Антонио Бандерас бяхме в Сапарева баня, за да оглеждаме заедно с продуцентите места за снимки до края на годината, защото предстои заснемането на филм. Хареса им изключително много Сапарева баня, особено Гейзера“, обяви Николина Ангелкова.

Бившият министър на туризма завърши срещата с думите: „За да реализираме тези добри намерения, нека не забравяме, че на 26 март има избори. Важно е как ще се гласува. Важно е да правим разлика между обещанията, защото всички дават в момента, но трябва да знаем кои от тези обещания ще бъдат превърнати в реалните решения за България. Така че, не забравяйте на 26 март да гласувате с бюлетина номер 11!“

В дискусията участва и доц. Светла Петрова – ръководител на научния екип, който проведе разкопките в землището на с. Червен брег. Тя презентира откритията от ценните разкопки. Там бяха открити изключително сериозни забележителности по линия на културно-историческия туризъм. „Миналата година направихме стратегия за устойчиво развитие на културния туризъм на община Дупница. Водили сме разговори за създаването на един бранд – Дупница, Сапарева баня, Цари Мали град. Ние се постарахме да възобновим миналото в един малък обект, но изключително ценен и уникален. Това е някогашният стар римски път, който минава през Пауталия, покрай Червен брег, Германея, Клисура, Самоков и Ихтиман. Той обикаля и обгръща всички селища между Рила и Верила. Освен че е на път, селището е изключително голямо. Има богата история и артефакти“, обясни на присъстващите доцент Петрова.

Колорит и много настроение създаде байрактарят от барикадите в Дупница Георги Гиздов. „Щом като толкова много хора искат трети кабинет „Борисов”, ще го имате, защото в листата сте включили хор, като Ивайло Константино.”, обяви Гиздов и продължи: „Независимо на кое място са в листата. Възхитен съм от начина, по който той общува с младежите и идеите, които излага. Чета изявленията му, през последните 20 години не съм чел по сериозни думи. В момента сме в Дупница и говорим повече за минералните води на Сапарева баня и Кюстендил. Щеше да ме хване малко яд, ако не бях чул за идеята на Константинов за общ проект, който да доведе туристите и при нас. В Дупница също има минерална вода, която не е с толкова лечебни свойства, но пък е приятна за пиене”.

 

Spread the love