Никола Скоклев поиска автобусът за Дупница да върти през центъра на Яхиново, Ив. Константинов отсече: Имате го!

В селата чакате по 3 месеца да се запълни една дупка, ГЕРБ са заделили 200 млн. за такива проблеми, общината пари за това няма, обяви Константинов

Целта ни е туристите от Сапарева баня да се отбият до античното селище в Червен брег, да оставят по 10 лв. в ресторанта в Яхиново, да си купят нещо от магазина на път за ски зоната в подножието на Рила, очерта бъдещето той

48-01-02-996_n

Никола Скоклев

Яхиновецът Никола Скоклев издейства за цялото село автобусът от Червен брег да минава през центъра на Яхиново на път към Дупница. На среща с кандидат-депутата на ГЕРБ Ивайло Константинов, на която присъства и кметът на община Дупница Методи Чимев, Скоклев обяви: „Ние сме стари и ни е трудно, по-удобно за нас е автобусът да минава през центъра”. Така Скоклев си спечели куп одобрителни възгласи от съселяните си, дошли на срещата. „Браво, Коле”, провикнаха се Валери Христов и Кирил Гущеров. Поздравиха го и съседките му Теменужка Гущерова, Василка Костова, Ани Боянова.

48-01-82-dsc00352

Марта Копанарска, Мая Спасова, Методи Чимев и Ивайло Константинов

Кметът Чимев и Ивайло Константинов, в качеството му на председател на Общинския съвет, поеха да задвижат идеята и да говорят с превозвача. „Поемам ангажимента да променим транспортната схема още на сесията през април. Само да се надяваме, че транспортната фирма няма да откаже да се движи по този маршрут, защото пътят е разбит, което ние на този етап с ресурс на общината не може да решим. Това е въпрос на по-мащабна политика, защото бюджетът не стига”, заяви вторият листата на ГЕРБ за Кюстендилска област Ивайло Константинов.

48-01-02-956_n 48-01-02-098_n 48-01-02-600_n

Скоклев повдигна и болния въпрос за лекар в селото. Кметът Методи Чимев обаче обяви, че няма как да хване и да доведе медик в селото. „Единственото, което може да направим, е да осигурим помещение”, каза Чимев.

„Може да ви замажем очите и да ви доведем лекар за един месец. Генералното решение на проблема е да се намери медик, който да стане личен лекар на живеещите в селото, така той може да остане тук и да бъде действително от полза”, каза Константинов и съобщи голямата новина: „ГЕРБ осигурява 200 млн. лв. национални средства, които ще бъдат инвестирани по селата.

48-01-02-197_n 48-01-02-99_n

Досега такъв ресурс не е имало. Това е основна точка в програмата на ГЕРБ, с това показваме, че мислим и за малките населени места. Тези пари са предвидени в бюджета, това ще позволи решаването на най-болните теми по места. Ето тук, в Яхиново, имате един маркуч на „Напоителни системи”, който играе ролята на водопровод за цяла махала, този проблем може да бъде решен с тези пари. А сега ситуацията е такава, че каквото и да се прави по селата – водопровод, канал, ремонти по инфраструктура – за всичко това трябва да се вадят пари от бюджета. Не само Дупница, но и всички общини, които не попадат в селски райони, нямат достъп до европейския ресурс. Така се получава, че сте принудени да чакате с години, за да се запълни една дупка. Фактите обаче са такива, че от данъците на всички нас в бюджета на общината влизат около 6-7 млн. лв. С тези пари трябва да покрием старите борчове, които са 3 млн. на година, да покрием всички сметки на водата, ток, вода и заплати на администраторите, дотиране на детските градини и да покрием всички планирани ремонти.

48-01-82-dsc00360

Кметът на Дупница Методи Чимев и кметицата на Червен брег обсъждат бъдещето на културния туризъм в селото

48-01-82-dsc00359

Европейски пари за селата няма, защото община Дупница не е селска община. ВиК проблемът в Дупнишко е сред най-тежките в страната. За това не е виновен никой кмет, още по-малко Методи Чимев. Откакто ГЕРБ пое общината, счупихме 40-годишната традиция да не се подменя водопроводът. За тези 5 години успяхме със собствен ресурс да подменим 15 км водопровод. Но сме изправени пред реалността, че трябва да се подмени 275 км. Лошото е, че капиталовите разходи на общината са само 500 000 лв. и тези пари не са само за водопровода, а трябва да покрият всички належащи ремонти – кърпене на дупки и др. Само за подмяна на водопровода и канала в общината са нужни 300 млн. лв. Ако разчитаме на собствени средства, ще са ни нужни 50 години, за да съберем парите и през това време няма да има пари за нищо друго, защото целият бюджет от 6 млн. ще отива за това”, заяви Константинов.

48-01-82-dsc00344 48-01-02-874_n

Пред пълната зала в село Яхиново той обобщи двата най-големи проблеми пред община Дупница, а именно – изграждане на водопровод и канализация и липсата на кадри, което плаши инвеститорите и стопира развитието на общината, което пък кара жителите да търсят прехрана другаде.

„Трябва да се преборим и да обърнем тенденцията, трябва да направим така, че да задържим децата си в България. След това сериозно да помислим и предприемем решителни действия, за да върнем тези, които вече са заминали. Искам да сложим точка на онлайн срещите на семействата, пръснати по света.

Истината е такава, трябва да се създават работни места. Има работа, плащат се осигуровки, има заплати, има пенсии. Икономиката се движи и има растеж. Като няма работни места, има само проблеми. Случва са така, че до обяд псуваш правителството, следобед кмета, а вечерта жената.

48-01-02-90_nОтляво надясно: Сашка Христова, директорката на детската градина Димитрина Паликарска, Йордан Георгиев, Ани Бошкова, директорката на училището в Яхиново Юлия Иванова и Георги Гущеров

 

48-01-82-dsc00351

Димитър Кацарски поиска автобусна спирка и пешеходна пътека

Пред нас стои въпросът да намерим решение за проблемите, които срещат хората по селата, и това решение да е извън бюджета на общината. Трябва да разчупим системата. Настоявам пред директорите на училища паралелно с английския език да учат децата на занаят, на нещо, което впоследствие ще се превърне в тяхна професия, нещо полезно за обществото. Трябва да спрат да бълват кадри, които не могат да отговорят на нуждите на икономиката, които не могат да се впишат в пазара на труда. Но за това е нужно родителите да осъзнаят този факт. Много е престижно да си адвокат, но в страната имаме 11 000 юристи всяка година. И къде работят тези хора? По-добре всеки да има работа и да получава заплата, отколкото университетите да бълват безработни висшисти. От месеци не можем да намерим шеф на търговския отдел в общинската администрация в Дупница”, каза Константинов.

Той съобщи, че всеки уикенд в Сапарева баня идват 1500 туристи. „Те обаче са там 2 дена, след това заведенията са празни. Вече работим по идеята да създадем допълнителни забавления за тези хора, така че те да остават по 7 дена. Разполагаме с Рила планина, която може да привлича туристи и от чужбина. За да осъществим нашата идея обаче, са ни нужни всички села и градчета около планината. Искаме, като дойдат туристи, да идат до античното селище в Червен брег, да спрат в ресторанта в Яхиново и да похарчат там 10 лв., после да минат и през магазина, за да си купят по нещо българско. След това да стигнат до вилна зона в подножието на Рила планина и децата да покарат ски. И ще ви кажа смело, че тази зона не е мираж, макар нашите опоненти да ни нападат за това. Това е съвсем реална идея. Но хората трябва да ни помогнат и да разкрият тези търговски обекти, които да посрещат тези нужди на туристите. Ние поемаме ангажимент да облекчим бизнеса от административната тежест, за да ви помогнем”, категоричен беше Константинов.

„Като кмет на общината зная, че и в Яхиново, като във всяко друго село, искате да имате асфалтирани улици, нормален водопровод и работа. Моят призив към всички вас е – възползвайте се от възможностите за европейско финансиране. От общината ще получите нужната подкрепа. Общината не е част от селски район. Затова местните инициативни групи са единственият вариант за финансиране. Призовавам всички читалища, НПО-та, земеделски производители, включете се. Само така може да задвижим колелото, че да се завърти и да има смисъл от големите проекти, по които ние работим. Прав е Ивайло Константинов като казва – правете нещо, елате в общината и питайте, като не знаете. Ето има начин за получите пари за инициативата. Имаме нужните експерти в общината. Това е уникален шанс за финансиране и начална скорост на един успешен бизнес. Нещо, което да направите за себе си и за другите, които евентуално ще назначите на работа при вас”, насърчи яхиновци Методи Чимев.

След срещата кандидат-депутатите заминаха на среща с жителите на село Червен брег. Хората посрещнаха общинското ръководство и кандидат-депутатите с куп въпроси. „Кога ще подмените стария водопровод, водата не става за пиене”, поде Евгени Богословов. „Какво става с археологическите разкопки в селото, ще се разработи ли този обект, ще се съхрани ли тази ценност”, питаха хората.

„Ще развием културния туризъм, Червен брег е важна част от нашия проект за превръщане на нашия район в място за културен, СПА и религиозен туризъм. Самата министър Ангелкова обеща да финансира проекта в Червен брег.”

Милчо Киров остана доволен от обещанията на Ивайло Константинов и беше категоричен: „Ще гласувам, и то изрично ще посоча в бюлетината, че давам доверието си на №2 в листата на ГЕРБ – Ивайло Константинов”.

Димитър Кацаров поиска от Константинов обособяването на нова автобусна спирка и очертаването на пешеходна пътека. Константинов, подкрепен от кмета Чимев, пое ангажимента да отговорят на тази нужда на жителите на селото.

Spread the love