Борисов притеснен: Ситуацията не е била толкова предвоенна

Filed under: България |

Трябва да се държим здраво за Европа и ЕС и да спазваме правилата“, препоръча лидерът на ГЕРБ52-12-01-borisov

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че изборите са решаващи, защото ако не бъде създадено стабилно правителство, държавата ще влезе в спирала от избори.

„Виждате в Македония колко време не могат да направят правителство и има тежко разединение на нацията. Кредитният рейтинг на Гърция е боклук. Никога ситуацията на Балканите не е била толкова предвоенна. Затова ГЕРБ трябва да спечели изборите, за да остане България остров на стабилност в Европа“, каза бившият премиер в Пловдив и даде за пример, че в Гърция мигрантите са над 70 000, а у нас – 0.

Според Борисов, ако се влошат отношенията между Европа и Турция, това ще доведе до лоши последствия за бизнеса и за търговията. Той обясни, че се обсъждат дори икономически санкции.

„Ние сме на границата и съм много притеснен. Затова трябва да се държим здраво за Европа и ЕС, трябва да спазваме правилата“, каза още лидерът на ГЕРБ. Той акцентира, че системните партии в България трябва да се занимават с въпроси, свързани с националния интерес, а не да насаждат омраза и разделение сред хората. Той подчерта, че е притеснително ангажирането на турски дипломати с кампанията на ДОСТ. По думите му, има реална възможност в 44-тото Народно събрание да влязат и ДПС, и ДОСТ. Борисов даде пример с Македония, където при сходна ситуация бе поставен незабавно въпросът с въвеждането на официален албански език.

„И в същото време между основните политически партии има пълен антагонизъм. Имаме вече прецедент Косово и Крим. Ако едно население се самоопредели и реши да се самоуправлява никой не може да му попречи – вместо да отчитаме тези рискове и да постигаме съгласие, трябва да отговарям защо някой е уволнил Иван Гарелов – жълта работа, без значение за вас“, коментира той. Председателят на ГЕРБ бе категоричен, че няма нищо общо с дейностите, извършвани в и от служебния кабинет и подчерта, че единствената работа на служебното правителство е подготовка за предстоящите избори.

Бившият премиер призова присъстващите да не се доверяват на внушенията на БСП, които твърдят, че предлагат промяна.

„Корнелия Нинова заяви, че ще отиде и ще наложи вето на санкциите срещу Русия. Няма санкции срещу Русия – санкциите са срещу фирми и физически лица. ЕС удължи санкциите до 15 септември и това решение бе прието с мълчаливо съгласие от всички страни-членки на ЕС. Всички са се съгласили, включително президентът Румен Радев, който представляваше България. Нинова дори да стане премиер, не може да наложи вето, защото вече е взето решение. Целта е да манипулира проруско настроените хора. Така лъжеха, че са и против НАТО, но отидоха в Брюксел и препотвърдиха нашата позиция“, коментира Борисов.

Борисов коментира уволнението на Иван Гарелов.

„То вече е смешно, колеги, вдигнах ръце от тези хора. Излиза Корнелия Нинова и казва, че служебното правителство е на Борисов, а то е направено от Радев, как ще е наше. Излизат вчера и казват, че съм уволнил Иван Гарелов. Каква е работата премиерът въобще да има медиен съветник. По каква работа е там! Ако можех, веднага щях да възстановя всички уволнени. Само че пред публиката излиза, че аз продължавам да ръководя държавата. За радост Радев защитава правилните позиции на страната, коренно различни от тези, за които Нинова тропа по масата и това се вменява на нас“, заяви Бойко Борисов.

Борисов проговори и за тежката коалиционна политика, която е била в 43-то Народно събрание. „Ние дадохме 7 министерства, плюс това на АБВ. Макар, че съм в отлични отношения с Калфин, той беше добър министър. Всеки партиен вожд беше министър. Нито можеш да направиш промени, нито да го освободиш. И ми казваха, че съм дал на концесия цели министерства. Разсърдиха ми се военни, учители, лекари”, заяви лидерът на ГЕРБ. Той подчерта, че в България коалиционната политика е на много ниско ниво и дори и да са малки в парламента, се правят на пет пъти по-големи. „Помните как беше за изборите в чужбина, идват и казват или-или. Съгласих се за много неща, за които дори не съм мислил, че може да стане и се наслагват настроения в ГЕРБ”, допълни Борисов.

 

снимка

Трябва да отговарям защо някой е уволнил Иван Гарелов – жълта работа, каза Бойко Борисов

 

 

Spread the love