Александър Манолев: За мен всеки получен глас е отговорност,  АМ „Струма“ трябва да бъде завършена максимално бързо,  Сандански и Белица – да се рекламират по-масирано

 

В рамките на управленски мандат минималната работна заплата ще нарасне на 650 лв., а средната – на 1500 лв., пенсиите ще растат пропорционално, каза кандидатът за депутат от ГЕРБ в Пиринско55-01-10-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b0

Александър Манолев е кандидат за народен представител от ПП ГЕРБ в Благоевградска област. С него разговаряме по актуални обществени и политически теми.

 • Г-н Манолев, имам усещането, че навсякъде в Сандански говорят за преминалата театрална постановка, която се реализира по Ваша покана. Защо решихте да я организирате, това не е типично събитие в една предизборна кампания?
 • Защото мисля, че това, че сме в кампания, не означава, че не можем да направим нещо хубаво. Точно обратното. Според един американски анализатор човек, който никога не се е ангажирал с обществени каузи, няма място в политиката. Защото в политиката трябва да се работи за общото благо и ако ти никога през живота си не си имал такава потребност, е странно как в един момент от живота ти тя се появява. Затова ми се иска, вместо да харчим пари за много плакати и брошури, да ги дадем за неща, които ще стигнат до хората. Аз не знам колко тези, които бяха в залата и се докоснаха до този наистина уникален спектакъл, ще гласуват за ГЕРБ или персонално за мен. Но знам, че създадохме една емоция, която ги докосна. Това е едно уважение и събитие, с което показваме, че политика може да се прави по един различен начин. Именно ефектът, който предизвикахме, ме мотивира да организираме още едно голямо събитие, с което формално да приключим кампанията. В четвъртък (23 март) ще има концерт на една от най-свежите млади групи – трио „Сопрано“, които ще изпълнят популярни хитове от последните години. Мястото също не е избрано случайно – ще се проведе на Епископската базилика, защото смятам, че това е един от символите на културно-историческия туризъм не само на Сандански, но и на България.
 • 55-01-10-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%be%d1%81
 • Големият български актьор Николай Урумов каза много силни думи за Вас и призова хората да Ви подкрепят. Подобни думи имаше и от състезателя Илия Царски, известния бизнесмен Стефан Шарлопов, местния мотоклуб… Сигурно изпускам някого. Как успявате да обедините толкова различни хора?
 • Зад гърба си имам повече от 20 активни години в частния и публичния сектор. Животът ме е срещнал с много и различни хора и с голяма част от тях сме изградили приятелство, което през годините се е оказало много силно. Самият аз съм изненадан колко от тези хора сега излизат с името си и ме подкрепят по пътя, по който съм тръгнал. Аз съм им истински благодарен, защото голяма част от тях никога не са били активни политически и умишлено не са демонстрирали пристрастията си за дадена партия или политик. Тази подкрепа означава наистина много за мен. Тя ми дава вяра, че съм на прав път и ме кара всеки ден да усещам голямата отговорност, която съм поел. Защото не трябва да разочаровам никой от тях. Нито близките и приятелите, нито хората, които не познавам лично, но са решили да ме подкрепят. Защото всеки глас е отговорност.
 • Кои ще са основните Ви приоритети, ако Ви
 • 55-01-10-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%bd%d0%be%d1%81-8изберат за народен представител? ГЕРБ като цяло се ангажира със социални проекти, като че ли инфраструктурата ще остане на заден план?
 • В нашия регион това не е точно така. Напротив – за населените места на юг от Кресненското дефиле е много важно да бъде максимално бързо завършена АМ „Струма“. Сандански и другите населени места остават до голяма степен изолирани от вътрешността на България. Сега е по-лесно да отидеш до Солун, отколкото до София. Това не е нормално. Затова основен приоритет е по-бързото изграждане на магистралата. Нещо, което ще е основна моя цел, ако бъда избран.

В национален мащаб през двете управления на ГЕРБ бе направено много за инфраструктурата на страната. Изградиха се магистрали, жп линии, детски градини, започна санирането и много още. Сега тези средства, които поглъщаха огромните инфраструктурни проекти, могат и трябва да се насочат към хората. Но не на принципа да се раздават социални помощи и да стимулираме безработицата. Точно обратното – трябват действия, които да насърчат повишаване на квалификацията на населението, увеличаване на производителността, а оттам и доходите. Именно затова в програмата на ГЕРБ е поет ангажимент за двойно увеличение на учителските заплати. Защото тези хора не само обучават, но и възпитават нашите деца. Те трябва да са максимално квалифицирани и много добре мотивирани. Следва и учебните програми да са ориентирани към пазара на труда в съответния регион, за да могат повече млади хора да останат при семействата си, вместо да търсят препитание в столицата или в чужбина.

 • В конкретни цифри как звучи всичко това?
 • Това, което мисля, че е най-важно в програмата на ГЕРБ, е, че има конкретни цифри. После хората лесно могат да видят и да кажат – това го обещахте и не стана или да видят резултата. Затова казвам конкретно – първо двойно увеличение на учителските заплати. Също така – в рамките на управленски мандат минималната работна заплата ще нарасне на 650 лв., а средната – на 1500 лв. Паралелно с това ще растат и пенсиите, но пропорционално. Не считам, че е справедливо да се увеличат само минималните. Защото в крайна сметка това, че някой взима повече, се формира на база трудовия му стаж и естеството на работата, която е вършил цял живот. Защо в един момент да му кажем – да, ти си дал повече на страната, но ще взимаш наравно с другите? Трябва и да сме наясно, че тежките години на 90-те, когато бе бумът на емиграцията и по-ниската раждаемост, сега дават своето отражение. За да има функционираща пенсионна система, трябва и някой да внася осигуровки в нея, а това са работещите. Ако се запази тази тенденция, скоро те ще са по-малко от пенсионерите. Затова са крайно належащи мерки, които да насърчат икономиката – да има инвестиции, работни места, квалифицирани и добре платени работници. Така ще има и средства за по-големи пенсии.
 • Кои мислите, че са секторите, които могат да дадат тласък на нашия регион?
 • Ясно е кои са секторите – туризъм, винопроизводство и земеделие, лека промишленост с акцент на шивашката индустрия. Не е нужно да си голям специалист, за да видиш къде са перспективите. Важно е обаче да се предложат адекватни мерки, които да насърчат тези сектори, а защо не и да се развият други. Много мога да говоря за туризма – все пак съм бил заместник-министър в този сектор. Имаме добри изходни позиции – благодарение на инвестициите и труда на хората вече сме припознати като една от атрактивните дестинации на България. За съжаление обаче за нас знаят българите и съседните ни страни. Загубили сме позиции на пазари като Германия, Австрия, скандинавските страни. А не беше отдавна времето, когато идваха големи групи оттам. Затова ни е нужна малко подкрепа от държавата. В миналия мандат успяхме да направим една важна крачка – включихме две общини от региона сред най-добрите европейски дестинации и получихме целево финансиране да направим рекламни материали за тях. Това са Сандански и Белица и е голям успех, защото за цялата страна има десет такива дестинации, а две от тях са в нашия регион. Сега е нужно те да се рекламират много по-масирано и да покажем на чужденците, че тук могат да намерят наистина много – качествено вино, културно-историческо наследство, уникална минерална вода и модерни СПА центрове и красива природа. Направим ли го, сигурен съм, че туристическият сектор ще се развие още по-успешно.
 • Какво искате да донесат на България тези избори?
 • Стабилен кабинет. Виждам го от всичките срещи по места – хората искат да видят стабилен кабинет с ясни приоритети и ангажименти. Притеснявам се, че този краен популизъм, който се е развихрил в момента, не може да го донесе. Защото се обещава всичко на всички. Няма управленска програма, която да е в състояние да го реализира. Затова се надявам нашите опоненти да са малко по-смирени и отговорни.
 • Купуването и продаването на гласове е престъпление
Spread the love

3 коментара за: Александър Манолев: За мен всеки получен глас е отговорност,  АМ „Струма“ трябва да бъде завършена максимално бързо,  Сандански и Белица – да се рекламират по-масирано

 1. Възхищавам се на ентусиазма на този млад и добър човек! От сърце му желая да влезе в парламента и да сбъдне всички обещания и заради нас и заради себе си!

  Ния
  2017/март/21 at 16:39 PM

 2. Приоритетите му са точно това, от което има нужда Сандански, стабилен човек е

  Балу
  2017/март/21 at 11:38 AM

 3. Всеки, който осъзнава каква отговорност са гласовете на хората, е достоен и заслужава моя глас

  Alexandра Е.
  2017/март/21 at 10:53 AM