Овошките на дупнишкия пазар държат цена от 5 лева, бившият миньор Васил Борсучки: Хората купуват, продал съм 5 000 бройки

Filed under: Дупница |

Плодовете са скъпи, а дръвчетата се изплащат на третата година след засаждането, смята търговецът

56-01-06-p1410367

На третата година след засаждането дръвчетата се изплащат, твърди търговецът Васил Борсучки (вдясно)

В Дупница лозички могат да се намерят за 3,50 лв., докато в Благоевград удрят 9 лв., заяви търговецът на пазара в Дупница Васил Борсучки. Овошките традиционно са сред най-търсените стоки в момента. Търсят се всякакви видове – ябълки, череши, круши, праскови, сливи, кайсии. Обичайно се засаждат през март и по-запознатите с тънкостите на овощарството вече са извършили тази дейност. Има още време да се посадят дръвчета, смятат агрономи. „Пазарът почти мина и в момента при нас липсват праскови. Иначе всички други дървета ги има. Разполагаме с хубави сортове ябълки, череши, круши, сини сливи, кайсии, това което се търси най-много в нашия район. Имаме хубави лозички, които при нас са по 3 лева и 50 стотинки, в големите търговски вериги- по 5-6 лева, а в Благоевград стигат до 9 лева. Хората купуват масово. Всичко се купува. От 15 г. продавам овошки и винаги са се търсили, но не мога да кажа, че търсенето тази пролет се е увеличило. Всичко се търси. Тая година продадох много овошки, само тук, на пазара, съм продал около 4-5 000 бройки. Купуват и възрастни, но и по-млади хора. Има си млади хора, грамотни, грижовни. Има си и млади хора, които не са грижовни. Грамотният и грижовният идва и знае какво иска, прочел е в интернет. Търсят райска ябълка, купуват, бадеми купуват. Цените навсякъде са различни. При мен всички фиданки са по 5 лева за бройка. С едно-две изключения. Имаше един сорт сливо-кайсиев хибрид, това е нова разработка на пловдивския институт, тя беше по 6 лв. Кестените стигнаха до 8 лева. Ама кестените тая година, да си кажа честно, измръзнаха. Спрели сме ги от продажба, едни хора купиха, ако ми се обадят, ще им върна парите. От Бистрица е човекът, помня го, 5 кестена купи. Аз по-късно установих измръзването”, сподели дупничанинът Васил Борсучки, който продава овошки от 15 г. Дръвчетата са от разсадника на Данчо Игнатов в бобовдолското село Долистово.

60-годишният търговец е бивш миньор. Зад гърба си има 25 г. стаж в „Минстрой Бобов дол”, вече несъществуващ. Търговецът посочи и някои от предпочитаните сортове череши и ябълки. „Нови сортове череши излязоха –Ърли Лори”, това е много хубава ранна череша, „Сумит”, „Блек стар” – по-късни череши, които зреят в края на юни, началото на юли, също са много хубави. При ябълките има много търсене на фуджи, на по-екзотични сортове. Някои хора търсят киви, ние нямаме, защото аз не съм видял в града да се отглежда киви. То не вирее тук, само ще си дадат парите”, обяснява продавачът и добавя: „Това е много трудна работа. От една мъничка семка да изкараш толкова голямо дърво, е много работа и който не го е работил, може да говори колкото си иска глупости, да каже, че 5 лева е много. Ама са много и разходите, а те повишават цената. Ако направим сметка, бензинът е 2 лева, торът е еди-колко си пари, една надница, като дойде да работи човек, под 20-30 лв. не иска. Едно време майка ми и баща ми са работили за по 50 стотинки в ТКЗС-то, но сега хората работят за 30 лева, а и няма кой да работи. Няма кой да работи”, казва Васил. Търговецът е убеден, че всеки, който има възможност, трябва да си отглежда овошки, защото има възвръщаемост. „Сегашните сортове са такива, че на третата година след засаждането вече дават плод и се изплащат. Едно кило ябълки в магазина е 2,60, а едно дръвче – 5 лева, и на третата година се е изплатило”, смята Борсучки.

Специалистите съветват при избора на дръвче да се обърне внимание на короната му. Колкото по-малко разклонения има то, толкова по-бързо ще се захване, казват агрономи. Въпреки този съвет много от хората залагат на дръвчета с повече разклонения. За засаждане на дръвчето е необходимо да се изкопае дупка с такава дълбочина, че след притъпкване, то да остане на същата дълбочина, на която е било в разсадника. Препоръчително е да се направи дренаж с пясък или тор. Също така е необходимо корените да се подрежат 1-2 см, за да може мъртвата тъкан да се отстрани. Ако засаждате повече плодни дръвчета е необходимо разстоянието между тях да е поне 2 м.

 

 

Spread the love