Анкара даде 11 дни отпуск на изселниците заради вота, Ердоган се оплака от български натиск срещу тях. България се води от своите закони, а не от чуждите емоции, отговори му Румен Радев

Filed under: Новини,Свят |

Според активисти сред нашите сънародници, ако не беше орязан броят на секциите в Турция, нямаше да се активизират дружествата, да се прави организация за транспорта и автобуси с избиратели

turkia

Правителството на Турция издаде разпореждане, с което двойните граждани ще ползват 11 дни административен отпуск, за да участват както в предизборната кампания за парламентарния вот в България, така и да гласуват по родните си места. Това съобщи БГНЕС по информация на свой кореспондент. Заповедта е тайна и е разпратена до всички държавни институции, срокът на отпуска е от 20 до 31 март, допълва агенцията.

Подобни разпореждания кабинетът в Анкара е издавал и при предишни избори в България, за да улесни пътуването на изселниците и отсъствието им от работа, но за пръв път сега се препоръчва те да се включат активно в агитацията. Акцентира се и на факта, че българите протестират на границата срещу „изборните автобуси и организираното туристическо пътуване“.

Поради намесата на Турция във вътрешната политика на България двете страни са в период на криза, отбелязва в.„Джумхуриет“. В изминалите години двойните граждани с български корен имаха възможност да гласуват в 136 изборни секции в Турция, но преди 2 г. броят им бе редуциран до 35.

Правителството в Анкара съвсем официално се ангажира с транспортирането на българските изселници през границата и подчерта, че причината е крайно недостатъчният брой на секциите на турска територия. Това стана след писмено обръщение на дружествата на изселниците до кабинета от 22 февруари т.г., в което се посочва проблемът с малкото изборни секции в районите с големи компактни маси двойни граждани.

Изселническите организации се финансират от турската държава, а тя от своя страна разпореди да започнат незабавни действия за осигуряване на достъпа до вота на тези избиратели по родните им места.

Български дипломат, пожелал анонимност, заяви, че не знае за въпросното разпореждане на кабинета, според него то е „доста странно и интересно решение, и тази стъпка на Турция няма да промени изборните резултати“.

„Въпреки блокадата на границата, турците продължават да пътуват за България“, репортажът под това заглавие на агенция „Доган“ е препечатан днес в много турски медии. В него се посочва, че хиляди изселници се завръщат по родните си места, за да дадат вота си за българския парламент. За пътуването им е направена стабилна организация, обявени са разписанията на автобусите и местата за потеглянето им, подчертано е и демократичното право на тези избиратели да пуснат бюлетината си в България. Особено активно работят в районите Авджълар и Байрампаша в Истанбул, Бейликдюзю, Бююкчекмедже, Кючукчекмедже, както и в другите части на мегаполиса, населени с пристигнали преди много години български мигранти. Хиляди двойни граждани потеглиха с автобусите с намерението да определят състава на 240-местния парламент, въпреки опита на българските фанатици да прережат пътя им при Капитан Андреево и Малко търново, и въпреки откритото нежелание на някои политически партии изселниците да пристигнат и да гласуват. Цитиран е координаторът на Обединение ДОСТ в Авджълар Билал Кълъч, който е плътно ангажиран с изпращането на изселници за вота в България.

„Желаещите да гласуват получават съдействие да пътуват с автобусите по техните лични предпочитания за дата и час на тръгване. Линиите са 4 – Русе, Силистра, Кърджали и Добрич, автобусите тръгват от общинския терминал на Авджълар. От този район най-малко 1 200 души ще гласуват в България, от Бурса – поне 4 500“, казва Кълъч. Според него тази партия с лекота ще премине 4-процентовата бариера, но целта е да спечели 7-8% от вота. Само в Авджълар ще гласуват минимум 4 000 избиратели, екипът на Кълъч се състои от 40 души, които работят денонощно, очаква се 90% от изселниците да подкрепят ДОСТ, а активността в Турция в деня на вота да достигне 80-90%, казва Билал Кълъч.

Той определя блокадата на границата като провокация и голяма грешка, която е в противоречие с международните закони. „Ако не беше орязан броят на секциите в Турция, нямаше да се активизират дружествата, да се прави организация за транспорта, нямаше да има и нужда от автобуси с избиратели. Всичко това е резултат от грешно решение“, коментира Кълъч.

Ердоган: България оказва натиск над нашите братя преди изборите

Турският президент Реджеп Ердоган отхвърли днес твърденията, че неговата страна се намесва във вътрешните работи на други държави. Това предаде Нахиде Дениз в кореспонденция за БТА.

Турция винаги е зачитала териториалната цялост и суверенитета на всички държави, каза Ердоган и в същото време призова България да осигури всички условия за провеждане на честни и прозрачни избори на 26 март, за да може всички нейни граждани да упражнят своя вот в обстановка на спокойствие и сигурност.

„В неделя, на 26 март в България ще се проведат парламентарни избори, но научаваме, че там се правят опити да се попречи на сънародниците ни, нашите братя от турски произход с български паспорти, да упражнят свободно и демократично правото си на вот. Правят се опити за натиск върху тях. Това много дълбоко ни обезпокои“, каза Ердоган.

„Може ли да се приеме такова нещо за нормално? От една страна, България твърди, че защитава европейските ценности като европейска държава, но от друга страна – ще упражняваш натиск върху хората от турски произход, за да не гласуват според своите предпочитания. Кое тук е европейското (отношение)“, попита турският президент.

В репортажа на в.“Йени Шафак“ се казва, че президентът е казал, че „искаме българските избори да преминат мирно, честно и прозрачно“.

Ердоган посочи още, че Турция не се намесва в политиката на други държави, но в същото време е нейно право да защитава демократичните права и свободи на сънародниците в съответната държава.

Турският президент направи това изявление на среща с представители на изселнически общности от България и балканските страни, която се състоя в Анкара с участието на повече от 3000 души. Това бе петата заключителна среща от поредица по инициатива на турското министерство на труда и социалните грижи с представители на изселнически организации от България и балканските страни в Турция.

На тези срещи се обсъдиха въпроси, свързани с изселниците, касаещи социалните им права, осигуряването на работа, здравни осигуровки, както и въпросът за лицензирането в Турция на дипломите на турските студенти, които учат в чужбина.

Решено бе граждани от турски произход да могат да получават разрешителни за местоживеене и работа в Турция за срок от 5 години, за да може да кандидатстват веднага след това автоматично за получаване на турско гражданство. Решено бе също онези изселници, които имат роднини от първа степен в България, нуждаещи се от здравни грижи, да могат да получат срещу минимална здравна вноска медицинска помощ в Турция.

Ето какво отговори президентът на България Румен Радев:

„Искам да Ви уверя, че изборите в България ще протекат спокойно. България е европейска държава, която се води от своите закони, а не от чуждите емоции.

България не дава, но и не приема уроци по демокрация, особено от държави, които не спазват върховенството на закона. Всеки държавник трябва да научи уроците по история и география“.

 

Spread the love