Бум на болни от пневмония в село Церово,15 възрастни и 10 деца със силно главоболие

Filed under: Благоевград |

Д-р Веселка Мончева от РЗИ-Благоевград: Взети са всички превантивни мерки

58-08-01-morbili1

От РЗИ увериха, че са взети всички превантивни мерки.

Ръст на заболелите от пневмония предизвика спешна проверка на експертите от Регионалната здравна инспекция в Благоевград. От началото на март до сега в болница са постъпили 15 възрастни, както и 10 деца.

Става въпрос за атипична пневмония. Пациентите се оплакват, че са отпуснати, имат силно главоболие. Взета им е кръв за изследване, очаква се консултация със специалисти от Министерството на здравеопазването.

„Интересен е казусът дали нещо няма да се открие – дали ще остане само една вирусна пневномия, или ще се окаже нещо друго. Ако е нещо, което се предава от животните на човека като зооантропоноза или друго заболяване, ще се вземат адекватни мерки. Решихме да вземем серуми, занесохме ги в централната лаборатория и очакваме резултатите. Разговаряхме и с Областната дирекция по безопасност на храните, целта е ветеринарните лекари да направят изследване на животните в селото”, заяви д-р Веселка Мончева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести” в РЗИ-Благоевград. Тя увери, че са взети всички превантивни мерки.

На 9 март е имало инфекциозен случай в детската градина в село Ляски, където 8 деца и една от ръководителките са били неразположени с гадене и повръщане. При проверката е установено, че готвачката е здрав заразоносител, открити са стафилококи в рибата. Готвачката е отстранена и сега се лекува.

 

 

 

Spread the love